top of page
Yazarın fotoğrafılifeon.blog

JİMNASTİK




Merhabalar! Bu blog yazımda sizlere jimnastik sporunu tanıtmak için buradayım.Kendimde eski bir jimnastikçi olarak bu yazıyı sizlere yazmaktan büyük mutluluk duyuyorum.



Jimnastik Nedir?

Jimnastik, aslen fransızca kökenli olup ‘gymnastique’ kelimesinden Türkçemize jimnastik veya cimnastik olarak geçmiştir. Jimnastik vücudu geliştirmek, güçlendirmek, dayanıklılık ve esneklik kazandırmak amacıyla yapılan egzersizlerin bütünüdür. Aletli ya da aletsiz olarak yapılabilir. Bu spor branşında en önemli olan şey ise hareketlerin birbiri içerisindeki ahenk, uyum ve düzendir. Çoğu spor dalının temelinde jimnastik hareketleri vardır. Bu sebeple çoğu iyi bir sporcunun küçükken jimnastik sporuyla bir süre ilgilendiğini duymanız çok olasıdır. Hem bireysel hem de takım olarak yarışılabilir. Her branşın kendine özgü puanlama sistemi farklıdır.





Jimnastik Branşları Nelerdir?

Jimnastik kendi içinde ritmik jimnastik, artistik jimnastik ve genel jimnastik olarak 3 branşa ayrılır. Sporcunun hangi jimnastik branşına yönlenmesi gerektiği sporcunun vücut yatkınlığına göre seçilebilir. Örneğin: halkada vücudun üst kısmının gelişmiş olması gerekirken ritmik jimnastikte kas esnekliği ön plandadır.

Artistik Jimnastik:

Ülkemizde eski ismi aletli jimnastiktir. Sanat jimnastiği olarak da tanınır. Hem erkekler hem de kadınlar için uygun olan branş türüdür.

  • Erkekler için artistik jimnastik: kulplu beygir, yer, halka, atlama masası, paralel ve barfiks olmak üzere 6 alt dalı vardır.

  • Kadınlar için artistik jimnastik: atlama masası, paralel, denge ve yer olmak üzere 4 alt dalı vardır.

Ritmik Jimnastik:

İsveç kökenli bir spordur. Sadece kadınların yaptığı bir branştır. Ritmik jimnastiğin artistik jimnastikten farkı artistik jimnastikte kullanılan aletlerin sabit olmasına karşın ritmik jimnastikte kullanılan aletler taşınabilirdir. Bu aletler: çember,top, kurdele,ip,lobut.

Genel Jimnastik:

Günümüzde gösteri amaçlı yapılan branştır. Müzik eşliğinde, dans ve jimnastik hareketlerini içererek yapılır. asıl amacının estetik görüntü ve belli bir tema içinde olmasıdır. Bu jimnastik branşı grup şeklinde yapılır. Sadece kadın ve erkek olarak yapılabildiği gibi karma olarak da yapılabilir.


Neden Jimnastik?

Jimnastik sporunun asıl amacı, vücut esnekliğini ve gücünü geliştirmek, ayrıca sinir ve kas koordinasyonunu güçlendirmek ve kardiyovasküler dayanıklılığını artırmak olmalıdır. Bu anlamda jimnastik, çocukların fiziksel gelişimini destekleyen en önemli branştır. Bu sebeple küçük yaşta çocukların jimnastiğe yönelmesi oldukça önemlidir. Jimnastiğe başlama yaşı önerisi genellikle 6 yaştır. Fakat son yapılan bilimsel araştırmalarda 4-5 yaş gibi daha erken yaşlarda jimnastiğe başlanılması kas esnekliğinin artması ve çevikliğin daha fazla olduğu yönünde yapılmıştır.



Jimnastik İçin Geç Kaldınız Mı?

Jimnastiği sadece küçük çocuklar değil erişkinliğe ulaşmış bireyler de yapabilirler. Hatta bazı kaynaklarda yetişkinlerde ritmik jimnastiğin kas ve kemik erimesine iyi geldiği söylenmektedir. Bu spora belli bir yaştan sonra başlamak istiyorsanız profesyonel bir kontrolle yapmanızı öneririm. Aksi takdirde istenmeyen durumların ortaya çıkması muhtemeldir. Yetişkinler jimnastik yaparken esneklik üzerine yapılan hareketleri gördüklerinde kendilerini rahatsız hissedebilirler, bunun normal olduğunu ve pes etmeden devam etmeleri gerektiğini unutmamalıdırlar. Zaten sonrasında jimnastik yapanların yapmayanlara göre farkı belli bir süre sonra fark edilecektir. Ayrıca jimnastik yaparken vücut sisteminizi tanıma fırsatı bulacaksınız.


Yazımı bitirirken ülkemizde jimnastiğe olan ilginin oldukça az olduğunun üstüne değinmek istiyorum. Jimnastik bu kadar önemli bir spor olmasına rağmen değeri yeterince bilinmiyor. Sizi de bu blog yazısını okuduktan sonra çevrenize jimnastiği anlatmanıza ve insanları teşvik etmeye davet ediyorum. Aynı zamanda jimnastikte bu yıl ilk defa olimpiyat madalyası alarak ülkemizi jimnastikte en güzel temsil ettiği için başta Ferhat Arıcan’ı daha sonra olimpiyata giden diğer takım arkadaşlarını tebrik ediyorum.


Lifeon Concept



Comments


Hayatı İyileştirir

bottom of page