top of page
Yazarın fotoğrafılifeon.blog

OSTEOMALAZİ (KEMİK YUMUŞAMASI)




NEDİR BU OSTEOMALAZİ ?

Kemik yumuşaması genellikle D vitamini eksikliği ile birlikte görülen bir hastalıktır. Tıp dilinde osteomalazi olarak bilinir. Osteomalazi hastalığı nedir sorusunun yanıtını bulabilmek için, öncelikle kemik yapısını anlamak gerekir.

Kemikler, hücrelerden oluşan canlı varlıklardır. Belli bir yapım ve yıkım rutinine sahiplerdir. Kemiğin dış dokusu kalsiyumdan ve fosfordan oluşur. Kemiklerin içlerinde de kollajen liflerden oluşan ve matris olarak bilinen bir iç yapı bulunmaktadır. Kemiklerin içindeki lifler minerallerle kaplıdır ve kemik gücü bu minerallerin varlığına bağlıdır. Vücuttaki mineral miktarının azalmasıyla beraber, kemik yumuşaması başlamaktadır. Osteomalazi, kemiklerin yumuşamasıyla beraber çatlama ve bükülme ihtimaline sahip olmasıdır. Osteomalazinin genç yaşlarda görülmesi, özellikle büyüme döneminde olunmasından kaynaklı olarak, artan ağırlıkla beraber bacaklarda bükülmelere ve çarpıklığa neden olabilmektedir. Yaşlılarda bacakların çatlaması veya kırılması gibi problemlerle karşılaşılabilir.


BELİRTİLERİ NELERDİR ?

Osteomalazi belirtileri, ilk dönemlerinde pek ortaya çıkmaz. Erken dönemde eğilme, bükülme, ağrı, çatlama ya da kırılma gibi belirtiler kendisini göstermediği için hastalığın teşhisi röntgenle yapılabilmektedir. Zamanla hastalığın ilerlemesiyle birlikte kemik ağrıları ve kaslarda güçsüzlük görülmeye başlar. Bel, kalça, kaburga ve bacak kemiklerinde ağrı oluşumu baş gösterir. Özellikle gece saatlerinde ya da kemikler üzerindeki baskının arttığı anlarda ağrılar artış gösterir. Kaslarda oluşan güçsüzlüğe bağlı olarak basit yürüyüşler bile bu hastalar için zorlayıcı olur. Genel olarak yaygın görülen kemik yumuşaması belirtileri şunlardır:

  • Devamlı halsizlik hissiyatı

  • Kemik çatlamaları ve kırılmalarında kolaylık

  • Kas ve kemik ağrıları

  • Oturmakta, ayakta durmakta ve yürümekte zorlanma

  • Merdiven çıkmakta zorlanma

  • Kol ve bacak kaslarında güçsüzlük hissi

PEKİ NASIL KORUNABİLİRİZ ?

Öncelikle korona döneminde günlük d vitamini ihtiyacınızı güneşten doğal bir şekilde alamıyorsanız beslenme programınızı d vitamini yönünden mutlaka bir diyetisyene danışarak düzenlemenizi tavsiye ederim.

D vitamini yüksek gıdalar tüketin! D vitamini açısından doğal olarak zengin gıdalar arasında yağlı balıklar (somon, uskumru, sardalya) ve yumurta sarısı bulunur. Ayrıca tahıl, ekmek, süt ve yoğurt gibi D vitamini ile güçlendirilmiş yiyecekleri tüketebilirsiniz. Daha sonrasında ise sağlıklı yaşamın ve birçok hastalıktan korunmanın ilk kuralı EGZERSİZ! Vücudunuzu hareketsiz bırakmayın o da sizi üzmesin :)

Tabi ki bu tavsiyelerin hepsi rahatsızlığı önlemek ve korunmak amaçlı. Eğer herhangi bir belirtiniz varsa yanlış bir egzersiz programı sizi kötü yönde etkileyebilir. Bu yüzden bir fizyoterapist ve diyetisyene danışmanızı tavsiye ederim.

Sağlıklı ve sporlu günler dilerim.

Lifeon Concept



Comments


Hayatı İyileştirir

bottom of page