Özellikle evde kapalı kalmak durumunda olduğumuz karantina dönemlerinde gerek kondüsyon bisikleti, gerek kürek, gerek de koşu bandı gibi ekipmanların kullanımı bir hayli arttı. Bir taraftan hareketsiz kalmamak adına bizim için avantajlı olan bu ekipmanlar doğru teknikle kullanılmadığında çeşitli kas ve eklem gruplarında aşırı kullanıma bağlı yada daha kısa süreli kas ağrısı yada yaralanmalara sebep olabilir.
Koşu ve yürüyüş antrenmanlarına yeni yeni başlayacaklar için hızı ve eğimi kontrol edebilmek adına hayli avantajlı olan koşu bantları özellikle yüksek yoğunluklu interval antrenmanlar sırasında hızı ve eğimi kolayca ayarlayabilmeyi sağlar. Ayrıca asfalttaki gibi sert bir yüzeye sahip olmaması ayak bileği ve diz eklemi için bir avatajdır. Yağmur, kar gibi olumsuz hava şartlarında da antrenmanlara ara vermeden devam etmeyi sağlar.
Doğru teknik, her spor branşı için olmazsa olmazımız. Burada da yürüyüş ve koşu tekniğini incelemek ve eklemlere yanlış yüklenmeyi engellemek adına koşu bandında çeşitli video analizleri yaparız. Burada gördüğümüz analizler sonucu çeşitli drill çalışmaları ile yanlış tekniği düzeltmek ve ihtiyaç göre tabanlıkla destelemek kararı alırız. Genellikle koşuda problemlerin diz ve ayak bileği eklemlerinde yoğunlaştığını görürüz. Ancak yaptığımız analizlerde prolem kalça yada core bölge kas gruplarının kuvvetsiz olmasından kaynaklandığını da görürüz. Bu asimetrileri yine koşu bandında yapacağımız video analizler sırasında gözlemleyebiliyoruz.
Yürüyüş ve koşuda yerden gelen tepki kuvvetini azaltmak için süspansiyon mekanizması önemli. Süspansiyon etkisini ayakkabı, tabanlık gibi ekipmanlarla yapabileceğimiz gibi, bandın özelliğiyle de bu etkiyi sağlayabiliriz.
Koşubantları özellikle kontrollü antrenman programlarında ve terpötik yani tedavi amaçlı kullanılır. Bu etkiyi yaralanma sonrası koşuya yeniden dönme kısmında test koşuları sırasında kullanılabileceğimiz gibi, diz post-op (cerrahi sonrası) durumlarında rehabilitasyon sürecimizde de kontrollü bir şekilde kullanılıyor. Hız ve elevasyonu ayarlayabiliyor olmamız bize ekstra bir avantaj sağlar.
Bunun yanında Fizyoterapist olarak eklem sağlığı için imkanımız varsa tartan yada toprak zeminde koşmayı daha çok tercih ederiz. Ancak iyi bir süspansiyon mekanizmasına sahip, zeminden gelen tepkiyi doğrudan ayak bileği ve dize iletmeyen koşu bandını kullanabiliyorsan ve tekniğinin iyi olduğundan eminsen koşu bandında çok sık olamamak kaydıyla koşabilir antrenmanlarına keyifle devam edebilirsin. Genellikle doğru bilinen bir yanlış olan koşu bandı yaralar/sakatlar gibi bir algı son derece yanlış olur. Ekipmanları doğru kullanmamak ve bedenimizi tanımadan fizyolojik sınırlarımızı zorlayarak yapacağımız antrenmanlar vücudumnuza zarar verir.
Doğru ekipman kullanmak kadar, ekipmanı doğru kullanmak da bir o kadar önemli. Keyifli antrenmanlar diliyoruz :)
Şeyma Öztürk
Lifeon Concept
Comments