Konumuz, renkli bantlar! Kinezyo bandın etkileri neler? Gerçekten işe yarıyor mu? Renklerin anlamları ve farklı özellikleri var mı? Ne kadar süre kalmalı? Kafanızdaki soruları yanıtlayacak yazı burada.
Kinezyo bantlama tekniği 1973 yılında Dr. KenzoKase tarafından geliştirilmiştir. Kinezyo bant, cildin özelliklerini yansıtacak şekilde geliştirilmiştir ve kalınlığı cildin epidermis tabakasına (en dışta kalan tabaka), esnekliği cildin elastik özelliklerine benzer. Bantlar boyuna mevcut halinin %55-60’ı kadar uzarken enine esneme özelliği göstermez.
Yapılan araştırmalara göre; kas iskelet sistemi sorunlarının başında kasın fonksiyonelliğinin bozulması gelmektedir. Kas, tendon ve bağ gibi yumuşak doku yaralanmaları, dokunun kapasitesinin üzerinde bir yüklenme, normalden fazla gerilim ya da aşırı kullanım (over use) sonucunda dokuda micro/macro yırtıklar oluşmasıyla meydana gelir. Bunun sonucunda o bölgede dolaşım ödem nedeniyle kısıtlanır ve deri altında yer alan sinir uçlarını uyararak kişi ağrı hissetmeye başlar.
Kinezyo bant, uygulandığı bölgedeki deriyi yukarı kaldırıp, deri altındaki dokuların daha rahat kanlanmasını sağlamaktadır. Bu sayede hem baskı azalmakta hem de sinir uçları serbestleşerek ağrının hissedilmesine engel olmaktadır. Yani, ağrısız hareket etme imkanı sağlanmış olur. Temel amaç da bu zaten hareket ederek, iyileşmeyi hızlandırmak.
En önemli özelliklerinden bir tanesi de eklem hareketini sınırlamadan kas, eklem ve bağlara destek olup, ödemi azaltarak doğal iyileşmesi sürecini başlatması.
Hepsi standart olup, renklerine göre özellikleri değişmiyor ancak sizi daha iyi hissettirecek, kıyafetlerinizle uyumlu renkleri tercih edebilirsiniz :)
Boyun, sırt ve bel ağrısına neden olan mekanik sorunlar, kas-iskelet sisteminde yumuşak doku yaralanmaları (tendinit, bursit, kas zorlanmaları), spor yaralanmaları eklem instabiliteleri, postür bozuklukları, dejeneratif artrit (eklem kireçlenmesi), ayak deformiteleri (halluks valgus, çekiç parmak, topuk dikeni), eklem burkulmaları, hareketsizliğe bağlı kas güçsüzlükleri, antrenman öncesi kas-eklem çevresi dokularına destek vermek için koruyucu amaçla kullanılabilir.
- Uygulandıktan/yapıştırıldıktan?? sonra ısıyla aktive olan kinezyo bant ıslandığında havluyla kurutulmalı.
- Uygulandığı bölgede 4-5 güne kadar kalabiliyor.
- Yüzünce ya da banyo yapınca çıkmıyor, ıslandığında havluyla kurutulmalı.
Profesyonel bir destek için fizyoterapistiniz her zaman bir randevu uzağınızda. Ertelemeyin, arayın, danışın :)
Lifeon Concept
Kommentare