Spor yaralanmalarında sıklıkla kullanılan PRP tedavisi yani orijinal adı ile platelet rich plasma gittikçe popüler olmaya devam ediyor. Bir sporcu ve fizyoterapist olarak, adını sıkça duyduğumuz bu tedavi yöntemini tecrübe ettim ve bu durum beni PRP hakkında araştırma yapmaya itti.
Eğer bu konu sizin de ilginizi çekiyorsa, okumaya devam edin!
PRP TEDAVİSİ NEDİR? NASIL YAPILIR?
Bilimsel anlamda popüler bir yöntem olan PRP, herkesin dikkatini çeken ve büyük bir talep gören tıbbi tedavi yöntemidir. PRP (platelet rich plasma), kişinin kendi kanından elde edilen platelet(trombosit) hücrelerinden zengin kan demektir. Alınan bu kan özel tüplerle yüksek hızda dönen santrifüj* cihazına konulur. Santrifüj cihazı, trombosit hücrelerinden zengin plazma elde edebilmek için belli bir hızda ve sürede dönmelidir. Trombositlerin temel görevi damar bütünlüğü bozulduğunda kanamayı durdurmak ve iyileşmeyi başlatmaktır. Bu özelliği sayesinde tendon, ligament, kıkırdak ve kas yaralanmalarında iyileşme sürecini hızlandırıcı etkisi de deneylerle gösterilmiştir. En sık uygulama şekli, bir iğne yardımıyla hedef dokuya enjekte edilmesidir ama iğne sizi korkutmasın enjekte edilmeden önce lokal anestezi yapılır.
PRP GENELDE HANGİ HASTALIKLARDA KULLANILIR?
Günümüzde PRP enjeksiyonları ortopedik, kardiyovasküler cerrahi, kozmetik ve ürolojiyi içeren çeşitli uygulamalarda kullanılmaktadır.
KİMLERDE KULLANILMAZ?
PRP tamamen doğal bir yöntem olsa da bazı kişilere yapılması sakıncalıdır. Ailesinde kanser öyküsü bulunanlara, kan sulandırıcı ilaç kullananlara, kan hastalığı olanlara, uygulama yapılacak bölgede enfeksiyon ve iltihap olanlara, hamilelere ve emzirenlere uygulama yapılmaz.
PRP SONRASINDA NELER YAPILMALI EGZERSİZ SEÇİMİ NASIL OLMALI?
Enjeksiyon sonrası 24-48 saat süre ile ağrı olursa enjeksiyon bölgesine buz uygulaması, elevasyon yapması sağlanmalı. İki gün istirahat sonrası tolerans sınırında eklem hareket açıklığı egzersizleri başlanmalı. Takiben germe egzersizleri ve 3-7 gün içinde yürüme, yüzme gibi hafif aerobik egzersizlere başlanmalıdır. iki ile üçüncü hafta içerisinde eksentrik (kasın boyunu uzatarak yapılan kas güçlendirici egzersiz) güçlendirme egzersizleri programa dahil edilmelidir ve 4-6 haftalık egzersiz programı sonrası hastanın yapılacak kontrol muayenesinde ihtiyaç halinde ek enjeksiyonlar önerilebilmektedir.
SPORA GERİ DÖNÜŞ
Spora ortalama 4 hafta sonra ( 2 hafta- 3 ay) dönüş önerilmektedir. Sporcularda PRP tedavisiyle spora dönüş diğer tedavilere kıyasla 2-3 hafta erken olmaktadır. PRP enjeksiyonu sonrası ortalama 6 hafta içinde doku iyileşmesi gerçekleşmektedir. Şikayetlerde ve ağrıda azalma ise birkaç gün içinde gerçekleşmektedir.
*Santrifüj, ağırlıkları önemli derecede farklı olan maddelerin yer çekimine bağlı olarak ayırımını hızlandıran bir araçtır.
Lifeon Concept
Comments