top of page
Yazarın fotoğrafılifeon.blog

UYKU VE RECOVERY



Yorucu geçen bir iş gününün ya da antrenmanın sonrasında vücudumuzda bazı fizyolojik değişiklikler meydana gelir. Vücut kullandığı enerjiyi geri kazanmak ve biriken yorgunluk faktörlerini dolaşıma katıp kaslarımızdan uzaklaştırmak ister. Yani organizma normale dönmeye çalışır. Gerçekleşen bu iyileşme, toparlanma, eski haline dönme sürecine RECOVERY denir.



Recovery sürecini aktif veya pasif olarak yönetebiliriz. Aktif recovery sağlamak için bisiklet, jogging, yüzme gibi aerobik aktiviteler gerçekleştirirken başına eklediğimiz gibi antrenmanın sonuna da mobilite ve esneklik egzersizlerini kombine ederek sürece pozitif katkı sağlayabiliriz.



Biz fizyoterapistlerin çokça kullandığı manuel teknikler, elektroterapi, buz masajı veya buz banyoları gibi soğuk uygulamalar, sporcunun giydiği kompresyon giysilerini de pasif recovery süresini kısaltabilecek diğer yardımcı uygulamalar olarak sayabiliyorken sporcunun beslenmesinin ve uyku kalitesinin pasif toparlanmada önemi oldukça büyüktür.


UYKU BİR ANTRENMAN ÇEŞİDİDİR.


Uyku insanın en temel biyolojik ihtiyaçlarından biridir. Vücut dokularının tüm gün boyunca aktif olan metabolik faaliyetlerden kurtulduğu, bir sonraki gün için fizyolojik olarak hazırladığı muazzam değerli bir süreçtir. Fizyolojik olduğu kadar psikolojik düzeyde de sağlık için kaliteli uyku önemli bir faktördür ki insan hayatının ⅓’ lük kısmı uyku ile geçer.


Kaliteli bir uyku ile bağışıklık sisteminden sinir sistemine, hormon dengenmizden stres seviyemize kadar tüm döngümüzün ana anahtarı sayılır. Bu yüzden profesyonel sporcular için en iyi toparlanma stratejisinin Kaliteli Uyku olabileceği bildirilmiştir. Normal bir insan için önerilen 6-9 saat uyku süresi sporcular için daha fazla olması gerektiği yönünde görüşler vardır. Eksik kalmış gece uykusu ise gün içinde yapılan 30 dakikalık şekerlemeler ile tamamlanabilir.


Sporcular önemli bir maç, yarış öncesi genelde kaliteli uyku uyuyamazlar ve bu eksikliğin performansta düşüşe yol açması kaçınılmazdır. Kaliteli uykumuzu tamamladığımızda psikolojik toparlanmanın yanında fizyolojik olarak da vücut kendini yeniler. Bu sayede, kişi denge ve koordinasyonunu, reaksiyon hızını, aerobik kapasitesini, vb. parametrelerini geliştirebilir. Sporcunun sakatlık riski düşerken dolaylı olarak sporcu yenilenmiş kas iskelet sistemi, kardiyopulmoner sistem ile de performansının üzerine her antrenmanda daha fazla koyabilir.



Evet, vücudumuz hareket etmek için yaratılmıştır ancak yakıtı olmayan bir araba nasıl gidemiyorsa insan bedeninin yakıtından biri de uykudur ve onsuz ilerleyemez. Hedeflerimize ulaşmak için çok çalışmak altın standart ise uyku ile toparlamak da performans gelişimi için önemli bir yere sahip.

Uykuyu es geçip antrenmana yoğunlaşmak sizi daha başarılı yapmayacaktır.


Unutmayın dinlenmek de bir antrenman ve bunların en keyiflisi de uyku.


Lifeon Concept



Comments


Hayatı İyileştirir

bottom of page