top of page
Yazarın fotoğrafılifeon.blog

SQUAT- PART 1


Yaşamımız boyunca yapmakta olduğumuz aktiviteleri şöyle bir düşünürsek ve bunları saymaya çalırsak bu aktiviteler sırasında sergilediğimiz hareket paternlerinin arasında squat belki aklımıza hiç gelmeyecektir. Fakat hiç spor yapmayan sedanter biri bile herhangi bir şey kaldırırken ya da bırakırken, çamaşırları sepetten alıp sererken squat paternine yaklaşık bir şekilde hareket eder veya bu paterni sergiler. Bununla birlikte sporcular için squat, egzersiz programının vazgeçilmez müdavimidir ve birçok varyasyonu ile programlarını çeşitlendirirler.



Sporla tanıştığımız bu patern aslında bizim hayatımızdaki ilk öğrendiğimiz egzersiz olabilir. ‘’Nasıl yani?’’ diyeceksiniz. Bebekler bu hayattaki adımlarını dengesiz ve paytak bir şekilde atarken kah düşerler kah durup dinlenirler. Dinlenirken ya da yerdeki oyuncaklarla oynarlarken spesifik bir oturma pozisyonları vardır. Benzer demek az olacaktır, deep squatın ta kendisidir bu oturma pozisyonu. Hatta bebekler hepimizden daha güzel yaparlar çünkü hem eklem mobiliteleri iyidir ve esnektirler hem de tıpkı bizim göğüste ağırlıkla squata inmemiz gibi onların da başları vücutlarına göre büyük olduğu için çok daha rahat aşağıya kadar inerler.



Squatı egzersizde kullandığımız zaman bize öğreten kişiyi taklit ederek yapmaya çalışırız ve bunun doğru olduğunu düşünürüz. Aslına bakarsak her kişinin squat yapışı kendine özel. Hayatımızın ilk yıllarından beri bildiğimiz ve her gün kullandığımız bu hareket giderek değişir ve kendi squatınızı yaratırsınız. Hangi bacağınıza ağırlık aktardığınız, gövdenizin öne hareketi, kalçanın aşağıya inmesi, dizinizin içeriye veya dışarıya hareket edip etmiyor olması, kısacası birçok faktörlerin birleşimi ile squatınız size özel hale geliyor. Squatın her varyasyonunu kendinize göre yorumluyorsunuz. Biz de fizyoterapistler olarak analiz yaparken sizi bu egzersiz sırasında inceleyip hakkınızda birçok bilgi toplayabiliyoruz.


Squat varyasyonları, kuvvet ve kondisyon için kullanılan en popüler egzersizler olmasıyla beraber aslında birçok spor branşının biyomekanik ve nöromüsküler özelliklerini içinde barındırır. Kaliteli squat ile atletik performansınızda gelişim kaydedebiliyorken doğru yapılmayan, sürekli yanlış tekrarın ortaya çıkarabileceği olumsuzluklara da dikkat etmek gerekir. Sağlıklı ve size özel squatlar için birkaç önemli noktaya değineceğim, bazı püf noktaları sizinle paylaşacağım, squatın biyomekaniğini beraber inceleceğimiz ve varyasyonları hakkında bilgi vereceğim bir ay sonraki blogumda görüşmek üzere. Bu zaman aralığında squatlarınıza daha farklı bir gözle bakmaya ve anlamaya çalışın.


Lifeon Concept



Comments


Hayatı İyileştirir

bottom of page