top of page
Yazarın fotoğrafılifeon.blog

SPOR YARALANMALARINDA NE YAPMALI, NE YAPMAMALI?


Spor yaralanmaları, kuşkusuz her sporcunun korkulu rüyasıdır. Peki bir müsabakada ya da antrenmanda yaralandığımızda neler yapmamız gerektiğini biliyor muyuz? Haydi bugün biraz bunun hakkında konuşalım.



Öncelikle sana iyi bir haberim var! Eğer yaralanman çok ciddi değil ise evde yapacağın birkaç uygulamayla spora dönüşünü hızlandırabilirsin.

İlk olarak yaralanan bölgeyi yeni bir travmaya karşı korumalı, istirahate almalısın. Birkaç gün o bölgeye izin vererek daha kötü bir yaralanmanın önüne geçmelisin.

Bu kısa süreli dinlenme sonrasında hafif hareketlere başlayabilirsin. Bu hem iyileşmene yardımcı olacak hem de çevredeki kasların normale dönmesini hızlandıracaktır.


Ve tabi ki her sporcunun en yakın dostu: buz! 2-3 saatte bir, 10 dakika kadar uygulayacağın buz bölgedeki ödemi azaltmana yardımcı olacaktır.

Bunlara ek olarak, bandaj veya sargı yardımıyla da eklem içi ödem ve doku kanamasını kontrol altına alabilirsin.


Ve son aşamamız: yaralanan bölgeyi kalp seviyesinden yukarıda tutarak dokular arası interstisyel sıvı akışını sağlayabilir ve iyileşmeni hızlandırabilirsin.

Neler yapmamız gerektiğini öğrendik. Biraz da neler yapmamamız gerektiğini konuşalım!


Beslenme her zaman için önemlidir ancak sakatlık dönemlerinde çok daha fazla önem kazanır. Vücudunun ihtiyacı kadar su içmeye önem göstermeli, protein ve sebze ağırlıklı beslenerek, fazla karbonhidrat ve şekerden uzak durmalısın.

Yaralanma sonrası aşırı yüklenmeden kaçınmalı, spora ilk döndüğünde vücudunu iyi dinlemeli ve onu zorlayan hareketlerden uzak durmalısın.


Ayrıca bu tür yaralanmalarda yaralanan dokuya sıcak uygulamak iyi gelmeyebilir. Bölgedeki şişliği arttıracağından uzak durmanda fayda var.

Birkaç gün sonunda şikayetlerinde azalma olmazsa hekime görünmen iyi bir fikir olabilir. Geçmiş olsun!

Lifeon Concept



Comments


Hayatı İyileştirir

bottom of page