Merak edilen soruların cevaplarını öğrenelim.
Skolyoz, omurganın yana (laterale) eğilmesini ve rotasyonunu da içeren bir deformitedir. Bu yana doğru eğilme ‘S’ ya da ‘C’ şeklinde olabilir. Skolyozun temel olarak yapısal ve fonksiyonel (postüral) olmak üzere 2 türü vardır. Yapısal skolyoz kendi içinde konjenital, idiyopatik ve nöromusküler olarak ayrılır. En sık görülen tür idiyopatik skolyozdur ve nedeni tam olarak bilinmemektedir. Bu skolyoz türlerine göre tedavi yöntemleri farklıdır. Kesin teşhis görüntüleme yöntemleriyle elde edilir.
Peki öncesinde nelerden şüphelenmelisin?
Omurganın yana yer değiştirmesi
Omuzlar arasında seviye farkı olması (bir omzun daha düşük seviyede gözükmesi)
Kürek kemiklerinde veya göğüs kafesinde asimetri
Öne eğildiğinizde sırtınızda bir tarafın daha çıkık durması
Bel kıvrımları arasında belirgin fark olması
Skolyozum var, spor yapabilir miyim? Hangi spor iyi gelir?
“Pilates yap, yüzmeye git iyi gelir” ya da “tenis oynama” gibi ifadeler çok popülerdir. Asimetrik bir spor olan tenis için bile skolyoz oluşumunda temel etken olduğunu söylemek için yeterli delil bulunamamıştır. Bilinçli yapıldığı takdirde hiçbir sporun skolyoz oluşturacağı ya da derecesini arttıracağı söylenemez.Sadece ileri derecede skolyozu bulunan kişilere ağırlık kaldırma sporları pek önerilmez.Bir çalışmada fiziksel aktivite yapmayıp saatlerce masa başında ders-iş yapanlar, spor yapanlara göre skolyoz açısından daha riskli grup olarak bulunmuştur. Ancak şunu unutmamalıyız ki spor tek başına bir skolyoz tedavisi değildir. Tedavi için skolyoza spesifik egzersizler yapılmalıdır. Bu egzersizler ile tedavide amacımız: vücut asimetrisini düzeltmek, skolyoz derecesinin artmasını engellemek, cerrahi ve korse gereksinimini azaltmak,yaşam kalitesini arttırmaktır.
Korse takarsam skolyozum düzelir mi?
Korse tedavisi skolyoz türüne ve derecesine göre değişiklik gösterir. Eğer idiopatik,20-40 derece arasında bir skolyozunuz varsa korse ve egzersiz tedavisi önerilir. 20 derecenin altındaki skolyoz için korse kullanımı gerekli değildir. Gözlem ve egzersiz ile skolyoz derecesi azaltılabilir.
Skolyozumu tedavi etmek için hangi egzersizleri yapmalıyım?
Genel olarak postür egzersizleri, gövde fleksibilite egzersizleri, belirli kuvvetlendirme ve solunum egzersizleri yapılır. Fakat herkesin skolyoz tipi, derecesi, biyomekanisi farklı olduğu için tedavi edici egzersizler tamamen kişiye özgü olmalıdır. Skolyozunuz değerlendirilmeden internette gördüğünüz “skolyoz için egzersizler” yapmanız hiçbir yarar sağlamaz.Bazıları skolyoz derecenizi arttırabilir. Lütfen öncesinde bir fizyoterapiste danışın.
Şu noktaya da değinelim. Her gövde asimetrisi bir skolyoz mudur?
10 dereceden az olan omurga eğrilikleri spinal asimetri olarak adlandırılır. Yani her omuz ya da kalça asimetrisi bulunan kişi skolyoz olarak tanımlanamaz. Bu asimetriler fizyoterapistiniz eşliğinde postür eğitimi ve düzeltici egzersizler ile düzeltilebilir. Böylece spinal asimetri dereceniz artmadan bunu önleyebilir, oluşan ağrılarınızı azaltabilir ve yaşam kalitenizi arttırabilirsiniz.
MELDA ÇETİN
Lifeon Concept
Comments