top of page
Yazarın fotoğrafılifeon.blog

PİRİFORMİS SENDROMU


Piriformis sendromu, siyatik sinirin çıkışında bulunan piriformis kasının siyatik sinire yaptığı basının neden olduğu kalça ve bel ağrısı ile karakterize nadir görülen nöromusculer bir patolojidir. Yani sinir ve kasların birlikte etkilendiği bir durum.

Bu patolojinin sebebi piriformis kası ile siyatik sinirin birbiriyle olan ilişkilerindeki anatomik ve biyomekanik durumla olabildiği gibi, piriformis kasında olan travmalara bağlı nedenler de olabilmektedir 

Kalça ağrısı, bacaktaki ağrı hissinin kalçanın iç rotasyonuyla artması, palpasyonla siyatik sinir ağrısının ortaya çıkması piriformis sendromunun temel belirtilerindendir. Klinik olarak lomber disk hernisi (bel fıtığı) ile karışabiliyor.


ANATOMİ


Piriformis kası, S2 ve S4 omurga seviyesinin anteriorundan (önünden) ve sakroiliak eklem kapsülünden başlayıp, büyük trokanterin (uyluk kemiğinin başı) superioruna yapışan piramit şeklinde oblik yerleşimli bir kastır. 


Kalça eklemine uyluk ekstansiyondayken dış rorasyon, kalça eksiyondayken abduksiyon yaptırır. Ayaktayken ve yürürken de postüral stabiliteyi sağlar. 


Siyatik sinir ile piriformis kasının anatomik ilişkisi ile ilgili çeşitli varyasyonlar görülebilir. Pek önemsemesek de vücudumuzun ağırlığını taşıyan önemli kaslardan birisidir piriformis kası. 






BELİRTİLER


En sık görülen belirti ağrıdır. Piriformis kasında görülür.

Ağrı birden başlayabileceği gibi, hafif şiddette başlayıp zamanla artabilir. Yürürken, sert zeminde otururken ve kalça iç rotasyonu ile gluteal bölge (kalçada) ve uyluk arkasında ağrı artar. 

Ağrı genelde kalça bölgesinden bacağa doğru yayılır. Bu nedenle hastalar, yürürken veya bacak bacak üstüne atma hareketinde ağrıların arttığını ifade eder.

Servikal (boyun bölgesi), torakal (boyun ve bel ağrısında kalan sırt bölgesi), lumbosakral (bel ve kalça arasındali bölüm) ağrı; gastrointestinal bozukluklar ve baş ağrısı görülebilmektedir. 


Kronik dönemde ise kas atrofisine (kas haminde azalma) bağlı güçsüzlük olur. Nadiren abdominal, pelvik ve inguinal bölgede ağrı hissedilebilir.


ÖNERİLER


Yapılan araştırmalara ve güncel bilgilere göre, piriformis sendromu erken dönemde konservatif tedavi (cerrahi olmadan) ile % 79 oranında tedavi edilmektedir. Konservatif tedavide, manuel terapi germe egzersizleri (piriformis kası, kalça abduktör ve adduktörlerine), lumbal bölge kasları stabilizasyon egzersizleri ve kalça kuvvetlendirme egzersizleri, tercihen elektroterapi uygulamaları yer almaktadır.


Lifeon Concept

Comments


Hayatı İyileştirir

bottom of page