top of page
Yazarın fotoğrafılifeon.blog

KLASİK VE MODİFİYE(KLİNİK) PİLATES ARASINDAKİ FARKLAR NELERDİR?


Pilates Nasıl Ortaya Çıktı?


Birinci Dünya Savaşı patlak verdiğinde, Joseph Pilates esir olarak alındı.Buradaki Man Adası'nda savaş zamanı tutsak edilmesi sırasında, ormanda uzun saatler boyunca hayvanları seyrederek ve taklit ederek hareket paternlerini kendine uyarladı. Tutsak edildiği yerde Joseph’in verdiği egzersizleri uygulayan hastalar diğer hastalara göre daha hızlı iyileşti. Bu egzersizler binlerce savaş esirinin ölümüne yol açan nezle salgınından kurtardığını gösterdi. 2.Dünya Savaşı'ndan sonra Almanya'ya dönen Joe egzersiz programlarına devam etti ve o sıralar hızlıca ünü yayıldı. New York'a dönen Joe 'The Pilates Studio’ açtı.

Fakat son yıllarda pilateste değişik yaklaşımlar ortaya çıktı. Joseph'in hareketleri o dönemin hayat yaşantısına uygunken günümüz masa başı ve sedanter yaşam çağı ile karşılaştırıldığında çok farklıdır. Bu nedenle klinik pilateste Joseph'in orijinal hareketleri günümüz popülasyonuna modifiye edilerek kullanılır.


Aralarındaki Farklar Nelerdir?





1.Klasik pilateste imprinted omurga yani beli yere bastırdığımız hareket varken klinik pilateste nötral omurgada hareketler yapılır. Bunun sebebi TrA(transversus abdominis) kasının en etkili kasılma pozisyonu nötral omurga pozisyonunda olmasıdır.


2.Klasik pilateste baş boyun bükülü(fleksiyonda) iken klinik pilateste derin boyun fleksör kaslarını kuvvetlendirmek için baş uzun ve gıdık çıkartma (chin tuck) pozisyonundadır.


3.Klasik pilateste dış core kaslarını maksimum düzeyde kullanırken klinik pilateste önce düşük şiddetli kasılma daha sonra core aşamalarının gelişimini sağlar.


4.Klasik pilateste sabit sırayla giden tekrarlı hareketler varken klinik pilateste hareketler klinik bulgulara göre seçilir.


5.Klasik pilateste katı dozaj uygulaması varken (mesela 3 set 15 tekrar gibi)klinik pilateste dozaj hareketi düzgün yapabilirliği ve yorgunluğa göre verilir.


6.Klasik pilateste eklemin son noktasında balistik hareketler yapılırken klinik pilateste eklem açıklığını arttırmadan önce nötral omurga pozisyonunu kontrol edilebilirliğine odaklanır.


7.Klasik pilates fit ve sağlıklı insanlar için tasarlanmıştır.Klinik pilates ise rehabilitasyon amaçlı olarak fizyoterapist eşliğinde yapılan klasik pilatesin kişiye özgü modifiye edildiği ortopedi, spor, nörolojik ve pediatrik alanında kullanıma uygundur.


Sonuç olarak klinik pilatesin amacı; derin postural kaslarını(core) geliştirerek postural hareketler boyunca omurgayı desteklemek, anormal hareket paternini düzeltmek, gelecek ağrı ve yaralanma yatkınlığını azaltmaktır.


CORE Nedir ?



Core vücudumuzun çekirdek bölgesi "güç evi" vücudun ağırlık merkezindeki hareketlerin başlatıldığı enerji merkezi olarak bilinir.Bu core, iç core ve dış core olarak ayrılır.Bu yazıda ben size iç core ve öneminden bahsedeceğim çünkü ağrı oluştuğu zaman normal hareketi değiştirir ve ilk olarak iç core kaslarını inhibe eder.

İç core kasları:transversus abdominis kası, multifidus, diyafram ve pelvik taban kaslarından oluşur.İlk zayıf olarak bulunan kas da araştırmalara göre gövdeyi bir korse gibi saran TrA kasıdır.


Bu kasın nerde olduğunu bilmek kasma şiddetini ayarlamak ve kasın kasılma yönünü bilmek doğru kasılma aktivasyonu için önemlidir. İyi bir core, yaralanmayı azaltır ve performansınızı iyileştirir!


Sırt Üstü Pozisyonda Bacak Çekme



Başlangıçta sırt üstü pozisyonda ters plank pozisyonunda durulur.Korse kasınızı aktive et ve nefes al, hazırlan.Nefes ver, kalça ekstansiyonu ile kalçayı mattan kaldırarak ters plank pozisyonuna gel.Burada nefes al ve nefes verirken sol bacağı yukarı kaldır.Nefes al ve bacağı yere bırak.

Bu hareket sağlı sollu tekrarlanır.


Çift Bacak Masa Pozisyonu



Eller gövde yanında ve baş matta olacak şekilde sırt üstü uzanın.Korse kasınızı aktive et ve nefes al, hazırlan.Nefes ver, nötral omurga pozisyonunu kaybetmeden 2. bacağı çift bacak masa pozisyonuna alın.Nefes al ,bekle, nefes ver ve sağ bacağı indir, nefes al, bekle ve nefes ver sol bacağı indir.Hareket boyunca korse kasınızı aktif kullanmayı unutmayın!


Yüzükoyun Pozisyonda Bacak Çekme



Emekleme pozisyonunda başlanır.Ayak parmaklarını mata tak.Dizler kalçaların hizasında ve eller hafif omuzun önünde ve dirsekler rahat.Baş, boyun ve omurga nötral hizada.Korse kasınızı aktive et ve nefes al, hazırlan.Nefes ver, hareket boyunca nötral postürü koruyarak dizleri mattan 2.5 cm kadar havaya kaldır.Nefes al, pozisyonu koru, nefes ver ve dizleri mata indir.


Yengeç



Matın kenarında otur, alt ve üst sırtını yuvarla ve çeneni göğüs kafesine doğru indir boyun arkası uzun. Kalçalar dışa doğru dönük ve dizler bükülü pozisyondadır.Ayak bilekleri içten tut. Nefes al, hazırlan, nefes vererek omuzlarını geriye doğru at ve her bir omurganı matta hissederek yuvarlan.Nefes al ve başlangıç pozisyonuna geri dön.

Bu harekette dikkat edilmesi gereken noktalar:başını arkaya doğru atma, yuvarlanırken korseni koru ve hareket boyunca dizler, baş arasındaki mesafe hep aynı olmasına dikkat etmelisin.



Lifeon Concept







Comentarios


Hayatı İyileştirir

bottom of page