Renk renk, desen desen olan bu bantlar nedir ve ne için kullanılır hiç merak ettin mi? Evet dediğini duyar gibiyim. O halde kısa bir yazıyla bu merakını giderelim.
Kinezyolojik bantlama tekniği, ülkemizde son 10 yılda popüler olsa da temeli çok daha eskilere dayanıyor. 1970’li yıllarda Japon şiropiraksi ve moksibusyon uzmanı Dr. Kase tarafından bulunmuş. Olimpiyat sporcularının tercihi nedeniyle tüm dünyada popüler olan kinezyolojik bantlama tekniği günümüzde sıklıkla başvurulan bir yöntemdir.
Bantların tarihçesini öğrendin. Ancak, bu bantlar hakkında gerçekten sorulacak çok soru var, haklısın. Haydi şimdi bu soruları cevaplayalım!
Kinezyo bant ne işe yarar?
Kinezyo bantlar, dolaşım ve sinir sistemini aktive ederek iyileşmesini hızlandırır. Kasları ve eklemleri etkiler, kan ve lenfatik akışı düzenleyerek dokuları rahatlatır, enflamasyonu azaltır ve eklem problemlerini rahatlatır.
Hangi durumlarda kullanılır?
Yumuşak doku ağrıları, boyun, sırt, bel ağrısına neden olan mekanik sorunlar, yumuşak doku travmaları, spor yaralanmaları, eklem burkulma ve zorlanmaları, postür bozuklukları, skolyoz, tendinit, bursit gibi daha pek çok kullanım alanı mevcuttur.
Bant sadece ağrı için mi kullanılır?
Ağrı tedavisinde etkilidir, fakat sadece ağrı için kullanılmaz.
Bantların içinde ilaç var mı?
Kinezyo bantlarda ilaç yoktur, sadece tedavi amaçlı, problemin durumuna göre, uygun şekilde, uygun bölgeye uygulanır.
Renkler ya da desenler bantların etkisinde bir fark yaratıyor mu?
Hayır, yaratmıyor. Bantların hepsi aynı özelliktedir. Desenli olması ya da farklı renklerde olması, bantların etkisinde herhangi bir fark oluşturmaz. Yani bandını zevkine göre seçebilirsin.
Yan etkisi var mı?
Şu ana kadar görülen ciddi bir yan etki bulunmamaktadır.
Bantlama sonrası nelere dikkat etmeliyim?
Bantlama sonrası duş alabilir hatta yüzebilirsin, bunlar bandın çıkmasına sebep olmaz, etkisini de azaltmaz. Bandın ıslandığında da havluyla fazla suyu alman yeterlidir, ovalamamalı, kendi kendine kurumasına izin vermelisin.
Bantlama tek başına yeterli bir yöntem midir?
Bantlama tek başına yeterli bir tedavi yöntemi değildir. Ancak tedavi programına ek olarak uygulanan, etkili bir yöntemdir.
Bantlamayı evde kendi kendime yapabilir miyim?
Aslında yapabilirsin ancak bunun etkisi sadece psikolojik olarak olacaktır. Yani iyileşmene yönelik bir etkisi olmaz. Gerçek bir etki için özel tekniklerle uygulanmalıdır.
Bu bant vücudumda kaç güne kadar kalabilir?
Bantlar elastik özelliklerini 7 güne kadar koruyabilirler.
Umarım bantlar hakkında biraz da olsa bilgi sahibi olmuşsundur. O zaman ne diyelim?
Fizyoterapistinizden ısrarla isteyiniz!
Lifeon Concept
Comments