Kayak nedir?
Kar üzerinde belli ekipmanlar yardımıyla ilerlenilen, dağ yüzeylerinde ilerlemeye dayanan spor branşına kayak denir. Peki bu sporun tarihçesi nedir?
Kayak nasıl bulundu?
Kayak sporunun asıl başlangıç nedeni bundan yıllar hatta asırlar öncesinde yoğun kış şartlarındaki insanların kara batmamak, istenilen yerlere ulaşmasını sağlamak ve hayatlarını sürdürebilmeleri için gerekli parçalar oluşturarak yaptıkları bir uğraştı. Yapılan araştırmalar sonucu kayak; Sibirya,Moğolistan,İskandinav ülkeleri gibi bölgelerde ortaya çıkmıştır. Bu bilgi ile beraber de yapılan ilk temsili kayakların betula ve çam ağaçlarında yapıldığı düşünülmektedir.
Kayak nasıl spor haline geldi?
15.yy dan itibaren yoğun kış şartlarındaki ülkelerin askeri için kullanılan bir yöntem olan kayak 1866 yılında ilk olarak sportif alanda boy göstermiştir. 1866 yılında yapılan kayak yarışlarının yanına 1879 yılında kayakla atlama yarışmaları da eklenmiştir.
Hadi kayak öğrenelim!
Öncelikle bilmeniz gereken şey, farklı zorluk seviyelerine sahip pistlerin mevcut olduğu. Pistlerin iyice araştırmasını yapıp seçiminizi bu araştırmalara dayanarak yapmalısınız.
Pistleri hallettik sırada ilk olarak yapılacaklar
Benim önerim düz bir zemin üzerinde alıştırmalar yaparak, giymiş olduğunuz kayak ekipmanlarının farkındalığını sağlamanız.
Peki nasıl olacak bu?
Kayak ekipmanları giydikten sonra sabit durarak ayak kaldırıp-indirme işlemleri ile kayağın ağırlığının farkındalığı çalışılabilir. Daha sonra kayağımızın üstünde dururken sağa sola yatışlar gerçekleştirerek dengede kalmaya çalışabilirsiniz. Bunlar size şuan çok basit işlemler gibi gelse de, şu an bulunduğunuz zemin eğimli olmadığı için bunların önemini anlamakta zorlanabilirsiniz ama biraz eğimde neler olacağını göreceksiniz.
Dengede durmayı öğrendikten sonra artık yavaş yavaş gövdemizi ve ayaklarımızı nasıl pozisyonlamamız gerektiğini öğrenmeliyiz.
Kar Sapanı Manevrası
Etrafınızda sık sık kayaklarını A harfi yap denildiğine şahit oldunuz mu? İşte bu manevra, kar sapanıdır. Gövdemiz dik, ayaklar içlere doğru hafifçe baskı yapıcak şekilde,kayakların uçlarının üst üste gelmeyeceği, aslına bakılırsa tam bir ters V hareketini koruyacağımız manevradır.
Ne kadar iyi olursanız zamanla bu manevra daha da değişip artık slaloma haline gelecek. Yani ayakların kapatılıp yapacağımız yavaşlamaları ve dönüşleri kayaklarımızın iç kısmını kullanarak değil de daha çok yanlarını kullandığımız manevradır.
Kayak için gerekli malzemeler nelerdir?
Basitçe belirtecek olursak:
- Kayak takımı
- Batonlar
- Kayak ayakkabısı
- Kıyafetler
Bu bilgiler ışığında kayak yapmak isteyen kişiler için güncel lokasyonlar hakkında bilgi vermek istiyorum.
Türkiye’deki kayak lokasyonları nelerdir?
1) PALANDÖKEN/ERZURUM
2200-3200 metre yükseklikte bulunan Palandöken, 22 adet piste sahiptir.
2)ERCİYES/KAYSERİ
Yaklaşık 2400 metre yükseklikte bulunan Erciyes, 32 kayak pistine sahiptir.
3)ILGAZ DAĞI/ÇANKIRI
Ilgaz Milli Parkı içinde bulunan Ilgaz Dağı, 2850 metre yükseklikte bulunur.
4)SARIKAMIŞ/KARS
Çamurlu Dağı üzerinde bulunan Sarıkamış kayak merkezi yaklaşık 2500 m yüksekliğindedir. 5 etaptan oluşur.
5)ULUDAĞ/BURSA
1750-2500 m arasında yüksekliğe sahip Uludağ, 11 adet kayak pistine sahiptir.
6)KARTALKAYA/BOLU
1850-2200 m yüksekliğe sahip olan Kartalkaya kayak merkezi,Köroğlu Dağları üzerinde üzerinde konumlanır.
Son olarak şu sözlerle yazımı sonlandırmak istiyorum:
‘Türk gençliği sağlıklı yetişip spor yaparsa,ulusumuzun geleceği güvence altındadır.’
Mustafa Kemal ATATÜRK
Lifeon Concept
Comments