Teknoloji alanında yaşadığımız hızlı gelişmeler tüm hayatımızın yanı sıra spor dünyasını da değiştirdi. Bu gelişmelerle birlikte spor yeni bir boyut kazanarak dijital ortama geçiş yaptı ve böylelikle “e-Spor" kavramı ortaya çıkmış oldu.
E-Spor çevrimiçi oyunlar üzerine kurulu dijital spor dalı olarak geçmektedir. Dijital bir spor olsa da geleneksel spor ile; rekabet, koordinasyon, strateji, taktik, takım gibi birçok ortak kavrama sahiptir. Tenis, futbol, basketbol gibi dallardan bu sporu ayıran önemli bir özellik ise fiziksel yeterliliktir. Bir e-Sporcu dünyanın diğer ucundaki biriyle çevrimiçi bir platformda oyun oynarken, bir futbol oyuncusu ile aynı fiziksel yeterlilik veya yeteneğe gerek duymaz ama tenis sporundaki refleks hareketlere ya da beyzboldaki reaksiyon zaman kontrolüne ihtiyacı vardır. Bunun yanında yüksek seviyede el-göz koordinasyonu ve çoğu oyunda rakip takımı manipüle edebilmek için mouse ve klavyenin hızlı ve doğru hareketlerine ihtiyacı vardır. Tartışmalı da olsa bir e-sporcu klavye ve mouse kullanıp küçük ve büyük kaslarının koordinasyonuyla yaklaşık 400 hareket yapabilmektedir. Bu durumlara baktığımızda bir e-Sporcunun da antrenmana, belirli fiziksel ve mental yeterliliğe ihtiyacı olduğunu görebiliyoruz .
Peki sporcumuz ihtiyacı olduğu fiziksel yeterlilik durumunu göz ardı ederse ne gibi problemlerle karşılaşabiliriz?
Bir basketbol oyuncusu müsabaka başarısı kazanması ve sporunu icra edebilmesi için gereken kondisyon seviyesine ulaşabilmek adına antrenman yapar. Bu antrenmanları doğru, düzenli ve yeterli şekilde yapmadığı takdirde antrenman sırasında ya da müsabaka sırasında sakatlık durumu ortaya çıkabilir. Aynı durum e-Sporcular için de geçerlidir. Sporcunun fiziksel aktivite seviyesi yeterli değilse ve özellikle mental yorgunluğu varsa sakatlanma riski oldukça yükselecektir. Sanal atletlerin günde 4-8 saat arası antrenman/müsabaka içerisinde olduğunu düşünürsek hem fiziksel hem mental yorgunluğun yol açabileceği durumları da tahmin edebiliriz.
Bir e-Sporcu için bu süre içerisinde gerçekleştireceği tekrarlı dirsek, bilek ve parmak hareketleri , duruşu, oyun içerisindeki refleks hareketleri ve reaksiyon zamanının kontrolü çok önemlidir.
Sporcunun yanlış duruşu uzun süre devam ettirmesi, yaptığı tekrarlı hareketlerin bir düzen içerisinde olmaması sporcuyu kısa sürede yıpratır ve performansının düşüşüne neden olur. Bu bağlamda sporcunun hem sağlığını hem de performansını koruyabilmesi için fiziksel aktivite düzeyine dikkat etmesi ve mental yorgunluğun oluşmaması için ise süre kontrolünü göz ardı etmemesi gerekir.
Tüm bu bahsettiğimiz durumların düzenlemesi için nereden başlamalıyız ve nasıl bir yol izlemeliyiz?
Sanal atletlerin konsol başındaki ergonomisi üzerinde düzeltmeler ile başlanabilir. Sporcunun boyun, sırt, bel çizgisi dik; konsol ekranı göz seviyesinde olmalıdır. Dizler 90 derece, ayaklar yerde, dirsek ve omuz birbirine dik, ön kol klavyeye paralel şekilde pozisyonlanmalıdır. Sporcu bir fizyoterapist tarafından değerlendirilmeli ve egzersiz programı hazırlanmalıdır. Program kişiden kişiye değişmekle birlikte genel olarak;
Mobilite
Kuvvetlendirme
Germe
Isınma-soğuma bölümlerini içerir.
Sporcu verilen programı düzenli şekilde uygularsa ve bu şekilde koruyucu ve gelişimini destekleyecek fizyoterapist-diyetisyen-psikolog eşliğinde bir ekiple çalışırsa hem kas iskelet ve mental sağlığını hem de performansını koruyabilir.
Eğer bir e-Sporcuysan hadi, bir kaç egzersizle gününü hareketlendirelim !
Childpose to Cobra Pose
Open Book
Wall Torakal Mobility
Dynamic Iliopsoas
Supin Scorpion
Hadi 2 küçük egzersiz daha !
Wrist Flexion
Wrist Extension
Sadece doğru ve düzenli programlarla performansını yükseğe taşı !
Fizyoterapistine güven !
Lifeon Concept
Comentarios