top of page
Yazarın fotoğrafılifeon.blog

BASKETBOL YARALANMALARI


Merhaba, bugün sizlere profesyonel basketbol oynamış bir kişi olarak bu sporu yapan kişilerin başına gelebilecek yaralanmalardan bahsedeceğim.



Ayak Bileği Burkulması

Ayak bileği burkulması, basketbol oynamış herkesin başına gelen en yaygın yaralanmadır. Ayak bileğimizi sabit tutan ve onu fazla hareketlerden koruyan bağlar vardır. Bileğimizin aşırı içeri veya dışarı hareketleri bu bağların zarar görmesine ve ayak bileği burkulmasına neden olur. Özellikle uzun boylu oyuncular için çok korkulan bir yaralanmadır. Burkulan ayak bileği şişip morarabilir. İlk zamanlar üzerine basmak zordur. İyileşme süresi genellikle 4-6 hafta arası olarak bilinse de kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Tedavi için ilk zamanlarda buz ve bandaj önemlidir. İlerleyen zamanlarda ise bileğin eski gücünün ve dengesinin kazandırılmasına yönelik egzersizler yapılmalıdır. Koruyucu olarak bilekli ayakkabılar , ayak bileği bandajları kullanılır.




Parmağa Yaralanmaları

Bir diğer yaralanmamız ise el parmaklarına topun dik gelmesidir. Aynı bilek burkulması gibi bu yaralanma da çoğu basketbol oyuncusunun başından geçmiştir. Basketbol topu bildiğiniz gibi ağır ve büyüktür. Hazır olmadığımız anlarda gelen paslar, rebound mücadeleleri gibi durumlar bu yaralanmanın en sık olduğu anlardır. Parmaklarımız dik şekildeyken topun üstlerine ani ve sert gelmesi parmak içindeki tendon dediğimiz yapılara ciddi zarar verir. Parmağımızı açıp kapatırken zorlanırız. Parmağımızda şişlikler ve morarmalar görebiliriz. Tedavide buz ilk zamanlarda çok önemli olmakla beraber kalıcı bir hasarı önlemek adına parmak atelleri de kullanılabilir. Yeterli tedavi edilemeyen parmak belirli bir süre sonra “çekiç parmak” şeklini alabilir.



Ön Çapraz Bağ Kopması

Ön çapraz bağ dizin iç-orta bölümünde yer alır. Ön çaprazlar dizin dönmesinden, sabit olmasından sorumlu bağlardır. Sık yaşanıyor olmasına rağmen kolay bir yaralanma değildir. İyileşme ve bunu takip eden tedavi süreci uzun , zorludur. Gelen darbe sonucu diz öne veya arkaya gittiğinde, koşarken aniden yön değiştirmede, ayak sabitken gövde diz üzerinde dönmeye zorlandığında meydana gelebilir. İnanılmaz ama bu sırada dizden ‘‘küt’’ diye bir ses duyulabilir. Diz ekleminin içinde hızla gelişen kanamaya bağlı olarak şişlik meydana gelir. Sporcu genellikle spora devam edemez. Birkaç hafta içinde diz eklemindeki şişlik ve ağrı azalır. Sporcu 2-3 hafta sonra dizini günlük yaşantı içinde kullanmaya başlayabilir. Fakat bu iyileşme profesyonel bir basketbolcu için yeterli değildir. Çünkü tam olarak iyileşme cerrahi işlem ile mümkün olur. Cerrahi işlem geçirmeyen sporcuda yeni yaralanmalar ve dizdeki hasarın artması mümkündür. Ameliyat sonrası sahaya dönüş ise 6 ay sürebilir. Koruyucu olarak dizin üstündeki kaslar güçlendirilmeli ve düzenli antrenman yapılmalıdır.




Kaval Kemiği Ağrı Sendromu (Medial Stress Syndrome)

Son olarak ise “kaval kemiği ağrısından” bahsedeceğim sizlere. Kaval kemiği dizimizin alt-ön kısmında bulunan kemiktir. Kaval kemiğinde kırılmış veya darbe almış gibi hissedilen ağrı ile kendini gösterir. Bu ağrıların oluşmasının nedeni ise kemiğe gelen baskılardır. Ağrı keskindir, ısınmayla azalabilir. Zamanında tedavi edilmezse kaval kemiğinde şişlikler, sabah ağrıları,kemik içinde iltihaplanmalar görülebilir.Genellikle amatör basketbol oynayan sporcuların başına gelen bu ağrının birçok sebebi vardır: elverişli olmayan sert zemin, ortopedik olmayan taban, eski ayakkabı kullanımı, fazla kilo, ayağın içe basması ve kasların fazla yorulması gibi.Peki bu ağrı nasıl geçer? Buz bizim için olmazsa olmazlardandır. Bunun yanında istirahat de çok önemlidir. İlerlemiş evrelerde merhem ve ağrı kesici ilaçlar da kullanılabilir.

Gördüğünüz gibi basketbolcu olmak zor ama bir o kadar da keyifli. Bizler LifeOn Genes ekibi olarak zor anları kolaylaştırmak ve sağlıkla kazanacağınız başarılarda yanınızda olmak için varız.



Ulu Önder MUSTAFA KEMAL ATATÜRK'ÜN Söylediği gibi:

"Spor, yalnız beden kabiliyetinin bir üstünlüğü sayılmaz. İdrak ve ahlak da bu işe yardım eder. Zeka ve kavrayışı kısa olan kuvvetliler, zeka kavrayışı yerinde olan daha az kuvvetlilerle başa çıkamazlar. Ben sporcunun zeki, çevik ve aynı zamanda ahlaklısını severim."


Lifeon Concept



Comments


Hayatı İyileştirir

bottom of page