Basketbol, ABD'nin Massachusetts eyaletinde, Genç Hristiyan Erkekler Birliği (YMCA) Eğitim Okulunda beden eğitimi öğretmeni olan Kanadalı Dr. James Naismith tarafından 1891'de icat edilmiştir. Tahtadan yapılmış altı kapalı şeftali sepetlerine futbol topunun sokulmasıyla başladı. Sepet yaklaşık 3 metre yükseklikte duvara monte ediliyordu ve her sayıdan sonra top sepetten elle çıkarılıyordu. Zamanla sepetin altı çıkarıldı ve günümüzdeki şekline yakın bir hale geldi. Şu anda sahada her takımdan 5 oyuncunun bulunduğu, yerden yüksekliği 3.05 metre olan potaya en az 1 ve en çok 3 sayılık atışların atıldığı şekilde devam ediyor.
Basketbolda amaç topu çemberden geçirmek. Bu durum zamanla basketbolun gelişmesiyle potaya daha yakın yani uzun kişilerin oynadığı bir spor haline geldi. Bu da insanlarda zamanla basketbolun boy uzattığı görüşünü ortaya çıkardı.
PEKİ BASKETBOL BOY UZATIR MI?
Aslında bununla alakalı bilim insanlarının birçok araştırması sonucunda basketbolun boy üzerinde ekstra bir katkısı olmadığı ortaya çıkmıştır. Kişilerin diğer çoğu fiziksel özelliklerinde olduğu gibi boyları konusunda da en fazla etki genetik faktörlere aittir.
Büyüme çağından itibaren, bir kişinin ulaşabileceği maksimum boy, bünyesinde bulunan genetik kodların izin verdiği aralık dahilinde olacaktır. Ancak fiziksel aktivitelerin etkisi tam da burada ortaya çıkmaktadır. Kemiklerde bulunan büyüme plakları adlı kıkırdak yapılar, açma-germe hareketlerine yaygın olarak yer verilen, sıçramaya dayalı temel egzersizlerin bolca bulunduğu ve aynı zamanda beslenmeden uyku düzenine kadar büyük bir disiplini gerektiren, bu sportif faaliyetin yardımı ile daha hızlı bir gelişim gösterebilirler. Elbette genetik etkilerin kontrolü altında olmak üzere, uzun bir dönem basketbol oynayan bir sporcu ulaşabileceği maksimum boy miktarını yakalamış olacaktır.
Boy uzaması için, proteinden, kalsiyumdan, vitaminlerden zengin beslenme, yeterli su tüketimi ve düzenli alışkanlıkların yer edindiği bir hayat düzeni çok önemlidir. Bunun yanında gece uykusunda, karanlıkta büyümeyi sağlayan bir hormon salgılanır. Gece içinde büyümeyi sağlayan bu hormon en az 2-3 kez pik yaparak büyümeye olumlu yönde etki etmektedir. Gece geç yatan sporcu 12.00'a kadar uyusa bile o boy uzaması için gerekli hormon pikini yakalayamaz.
Lifeon Concept
Comments