top of page
Yazarın fotoğrafılifeon.blog

ANTRENMAN SONRASI NASIL HIZLI TOPARLANALIM


  Yoğun antrenman düzeni ve yarışlara hazırlanma süreci derken kaslarımızı dinlendirip bir sonraki antrenmana vücudumuzu en iyi şekilde hazırlıyor muyuz? Kaslarımızı dinlendirirken yeniden toparlanma (recovery) sürecine giriyoruz. Peki bu süreçte neler yapıyoruz biraz bunları konuşalım. 


  Recovery dediğimiz süreç; antrenman ve yarışlardan sonra kas dokusunda ve kasların üzerini bir ağ gibi saran fasya dokusunda oluşan mikro travmaları vücudun kendi kendine onarma evresidir. Bu onarım evresinde kaliteli uyku, dengeli beslenme, yeterli sıvı tüketimi ve aktif hareket ilk kurtarıcılarımız olacaktır. Spor branşı, yaş, cinsiyet, çevresel etkenler, sıvı tüketimi ve beslenme durumu gibi faktörler sürecin uzamasına veya kısalmasına etki edebillir. 


  Yoğun antrenmanlar sonrası kas ve yumuşak dokularımızda ağrı hissedebiliriz. Ağrı, hassasiyet hissettiğimiz ve antrenman/yarış sonrası 24-72 saat kadar süren duruma DOMS ( Delayed Onset Muscle Soreness ) adını veriyoruz. DOMS doğal bir süreçtir ve bu süreci en iyi şekilde yönetmek bizim elimizde. Bir sonraki antrenmandan en iyi verimi alabilmek için aktif recovery ve pasif recovery gibi yollara başvurabiliriz. 




  Aktif recovery; jogging, yüzme, havuz içi           bazı egzersizler, mobilite ve esneme egzersizleri, bisiklet gibi düşük yoğunlukta yapacağınız egzersizleri içerir.

 Pasif recovery daha çok dışarıdan müdahale ile manuel terapi, sıcak-soğuk uygulamalar, elektroterapi, perküsyon ve vibrasyon terapi, kompresyon terapi gibi 

uygulamalar içerir. 


   Şimdi bu uygulamalar içerisinden son zamanlarda çok sık gördüğümüz bir yöntemden bahsedelim: 


  Sosyal medyada bu şişen botları daha önceden görmüş ve bu şişebilen botların neye yardımcı olabileceğini merak etmiş olabilirsiniz. RecoveryAir teknolojisi dinamik kompresyon ile insan fizyolojisini taklit ediyor. Vücudun kas-pompa mekanizmasını etkinleştirerek iyileşme ve dolaşımın artırılmasını sağlıyor. 


RecoveryAir dolaşım ve oksijenasyonu artırmak için kompresyon teknolojisini kullanır, bu da iyileşme sürelerini hızlandırır. Ağrı, gerginlik ve ödemi azaltır.


  Recovery sürecinizde aktif recoverye ek olarak daha hızlı bir toparlanma süreci için fizyoterapistiniz ile beraber RecoveryAir gibi pnömatik kompresyon uygulamalarını tercih edebilirsiniz. 


Lifeon Concept



Comments


Hayatı İyileştirir

bottom of page