top of page
Yazarın fotoğrafılifeon.blog

DOMS

Neredeyse herkes, uzun süren hareketsizlik sonrası fiziksel aktivite sonrasında gecikmiş kas ağrısı deneyimi yaşamıştır. Alışılmadık yoğunlukta egzersizin, özellikle eksantrik kasılma içeren egzersizlerin yaygın bir sonucudur.


Her gün egzersiz yapan sporcular bile farklı bir spor türü yaptıklarında veya antrenman seviyelerini arttırdıklarında DOMS yaşarlar. DOMS, egzersiz sırasında ve hemen sonrasında yaşanan akut ağrıdan farklıdır; genellikle ağrısız bir dönemden (12-24 saat) sonra ortaya çıkar, 24-72 saatte zirve yapar ve egzersizden sonraki 7 gün içinde kaybolur.






Egzersiz sonrasındaki ağrısız dönemin varlığı DOMS'u biraz daha gizemli hale getiriyor. DOMS'un en karakteristik semptomları, çalıştırılan kasta hassasiyet ve harekete bağlı ağrıdır; her ikisi de mekanik ağrı türleridir ve genellikle istirahatte ağrı olmaz. DOMS klinik bir semptom değildir, çünkü insanlar tıbbi tedavi olmaksızın fizyolojik süreç geçince iyileşebilirler.


DOMS, sporcuların performansını etkileyebilir  ve kronik yaralanmaya yol açabilir. Merkezi sinir sistemindeki değişikliklerle birlikte kronik ağrı ve/veya hiperaljeziyle sonuçlanması olasılığı vardır. Kas kuvvetinde azalış ve eklem hareketlerindeki kısıtlanmalar DOMS'a eşlik eder. Bunun sebebi kas liflerinin hücre altı yapısındaki mikro yırtıklardır. 


DOMS'un en popüler olan ve kabul gören nedeni, kas liflerinin hasarı ve ardından gelen iltihaplanmadır. Son araştırmalar, kas lifi hasarı ve iltihabının yeterli olduğunu ancak DOMS için gerekli olmadığını söylüyor. 


DOMS'un Önlenmesi ve Tedavisi


DOMS, sporcuların günlük yaşamına ve performansını etkileyebileceğinden ve egzersize alışık olmayanların devam etmesini zorlaştırabileceğinden, DOMS'tan korunmak için etkili yöntemlere ihtiyaç vardır.


Bu yöntemler;


  • Aktif recovery

  • Beslenme ve sıvı alımı 

  • Manuel terapi

  • Stretching

  • Antiinflamatuar ve analjezik kullanımı

  • Buz

  • Sıcak ve soğuk uygulamalar

  • Elektroterapi

  • Kompresyon

  • Uyku olarak sıralanabilir. 


En hızlı ve sağlıklı bir şekilde toparlanma; bir sonraki antrenmana dönüşü hızlandıracak ve yaralanmalardan koruyacaktır. Bunun en etkili yollarından biri ise recoverydir. Fizyoterapist değerlendirmesinden sonra yapılacak olan recovery uygulamaları ile vücutta biriken laktik asit en hızlı şekilde atılırken, aynı zamanda kasların gevşemesi sağlanır. Geriye de, düzenli recovery uygulamalarının beraberinde getirdiği, performans artışını keyifle izlemek kalır.



Lifeon Concept


Comentários


Hayatı İyileştirir

bottom of page