AYNI OYUN FARKLI KONUM
Voleybolda mevkilere göre neler değişir?
Hepimiz biliyoruz ki ülkemizde ve dünyada en popüler sporlardan biri voleybol. Ben de bu branşla küçük yaşta tanışanlardan biriyim.Hayatım o günden beri sporun etrafında şekillendi diyebilirim.Bir takımın parçası olmak iletişimi ve özgüveni geliştirirken sürekli yapılan antrenmanlar vücut farkındalığımızı arttırıp sağlığımıza dikkat etmemizi sağlıyor. Bunun yanında önem vermemiz gereken şeyler oldukça fazla aksi takdirde çeşitli yaralanmalara maruz kalabiliriz. Bu yaralanmalar yanlış teknik ve ekipman kullanmaktan, kötü zeminden bazen de tamamen fiziksel yatkınlığımızdan kaynaklanabiliyor. Gelin bunu biraz daha özelleştirelim ve mevkilerine göre voleybolcuların en sık karşılaştığı yaralanmalara bakalım.
Maç içinde kritik yerlerdeki topları kurtarmalarıyla bilinen liberolarımız en çok ayak ve el bileğinde sorun yaşıyor.
Burkulmalar, ayağın içe doğru dönmesi sebebiyle zarar gören bağlar; manşet alırken maruz kalınan sert ve ani toplar yüzünden parmaklar, el bileği, dirsek ve omuz da etkilenenler arasında.
Takımın beyni denince çoğumuzun aklına pasörler gelir!
Çünkü bütün oyunu onlar kurar ve diğer oyuncular uyum sağlayarak üzerlerine düşen görevi yaparlar. Bu büyük sorumluluğun getirdiği sakatlıklar da ayak bileğinden tutun omuza kadar bütün vücutta meydana gelebiliyor. Liberolardan farklı olarak her durumda pas atmaya odaklı oldukları için parmaklarda yaralanmalar, dirsekteki tendonların iltihaplanması ve kolumuzu kaldırmaya yarayan yapıların omuzdaki kemikler arasında sıkışması gibi durumlara daha sık rastlıyoruz.
Bitirici hamleleriyle smaçör ve pasör çaprazlarını düşünelim.
Smaç adımlaması yaparken ayak bileğinin dengesi ve hareketliliği çok iyi olmalı. En ufak bir sapmada ayak bileği çok fazla yüke maruz kalır, bu da isteyeceğimiz bir durum değildir.Adımlama bitip sıçramaya geçtiklerinde aslında bütün vücut organize çalışır. Hem doğru zamanı ayarlamak hem de iyi bir vuruş gerçekleştirmek gerekir. Topa vurmak için geriye doğru esnemede bel ve omuz çevresinin, yere inerken de diz ve ayak bileğinin incinmesi bu sporcularımızda görülen bazı problemlerdir.
Bir smaçörün en az maruz kalmak istediği şeylerden biri şüphesiz blok engeline takılmaktır.
Orta oyuncular tam burada devreye girip karşı takımın hamlelerini etkisiz hale getirmekte oldukça iyiler. Tabiki bununla kalmayıp boy avantajları sayesinde fileye çok yakın smaçlar vurarak farklarını ortaya koyuyorlar.
Blok esnasında gelen sert toplar parmaklarına zarar verebildiği gibi sürekli baş üstü aktivite yaptıkları için omuzlarındaki yapıların sıkışması da yaşanabilecek sakatlıklardan maalesef.
Yukarıda bahsettiklerimden de anlaşılacağı üzere benzer yaralanmalar olabildiği gibi tamamen mevkilerine özgü farklı bazı problemler de yaşayabiliyorlar. Ben de zamanında belirli sakatlıklar yaşadım ve bu yüzden fizyoterapi okumaya karar verdim. Biz fizyoterapistlerin bu gibi durumlarda ne kadar önem taşıdığını insanların anlamasına yardımcı olursak bu sakatlıkların önlenmesinde, oluşan sakatlıklardan sonraki iyileşme döneminin kısalmasında o kadar ilerleme kaydedeceğimizi düşünüyorum.
Umarım en az yaralanmayla güzel ve mutlu sezonlar geçirmeye devam ederiz.
Lifeon Concept
Kommentare