Yoğun antrenman ve müsabakaları takip eden günlerde sporcular sık sık ağrı, hassasiyet ve uzun süreli kas yorgunluğu yaşarlar. Bu ağrılar gecikmiş kas ağrıları yani DOMS olarak tanımlanır. Antrenmandan yaklaşık 8-10 saat sonra başlar ve 24-48 saat aralığında pik noktaya ulaşır.
Eğer egzersiz yoğunluğunuzu arttırdıysanız ya da daha önce alışık olmadığınız bir kas aktivitesi yaptıysanız bu tip ağrılar hissetmeniz çok normal.
Böyle durumlarda vücudun normale dönme sürecini recovery olarak değerlendiririz.
PEKİ RECOVERY NEDEN GEREKLİDİR?
Bir sonraki antrenmanınıza optimal performansınızla çıkmak, yarış sonrası gecikmiş kas ağrılarınızı azaltmak ve yaralanmala riskini azaltmak için recovery uygulamaları gereklidir. Vücudunuzun bedensel olduğu kadar ruhsal olarak da dinlenmesini ve toparlanmasını sağlayacaktır.
Recovery sürecinizi yapmış olduğunuz spor branşı, yaşınız, aerobik kapasiteniz, çevresel faktörler, beslenme durumunuz gibi birçok faktör etkiler.
RECOVERY UYGULAMALARI NELERDİR?
Optimal performansınıza yüklenme ile toparlanmanın dengeli olmasıyla ulaşırsınız. İşte bu sebeple manuel uygulamalar, mobilite çalışmaları, elektroterapi uygulamaları, sıcak-soğuk kontrast banyolar, soğuk odalar, buz masajı, esneklik egzersizleri ve kompresyon gibi uygulamalar toparlanmayı hızlandırmak için kullanılır.
Bu sayede bir sonraki antrenman yada yarış performansınız artar ve yaralanma riskiniz azalır. Ayrıca yapabileceğiniz mobilite çalışmaları, jogging, bisiklet, yüzme, havuz içi egzersizler de aktif recovery için yapılabilecek çalışmalardır.
Lifeon Concept
Comments