top of page
Yazarın fotoğrafılifeon.blog

SPORCULARDA COVID-19 VE FİZYOTERAPİ İLİŞKİSİ




Covid-19 geçirdiniz mi? Peki spor yaparken hastalık öncesi performansınıza erişemediğinizi fark ediyor musunuz? Bu sorulara cevaplarınız ‘Evet’ ise okumaya devam edin.


Corona virüs, tüm dünyayı aynı anda etkileyen ve gündelik yaşamımızı büyük ölçüde değiştiren bir virüs ve şu ana kadar milyonlarca kişiye bulaştı. Artık birbirimizin yüzünü maskesizken tanımakta zorlanıyoruz. Bizi mental ve fiziksel olarak negatif etkileyen bu süreçte hepimizin önceliği virüsten korunmak. Fakat virüse bir kez yakalandığımızda birçok komplikasyonla karşılaşabiliyoruz. Araştırmalar gösteriyor ki, hastalıktan etkilenen insanlar hastalığın ciddiyeti ve hastanede kalış süresi fark etmeksizin uzun vadeli yan etkilere sahip olabiliyor. Hareketsiz geçirilen her 24 saat, performansta yaklaşık %10’a kadar bir düşüşe sebep olur. Özellikle sporcularda, düşen oksijen kapasitesinin geri kazanılması büyük önem sarf ediyor. Bu aşamada fizyoterapistler kaybedilen vücut fonksiyonlarının ve performansın geri kazanılması için çalışır.


Peki Covid-19 geçirdikten sonra performans düşüklüğü yaşayan sporcularda rehabilitasyon süreci nasıl olmalı?


Fizyoterapistler, hastalık sonrası görülen nefes darlığı, anksiyete ve depresyon gibi komplikasyonların çözülmesi ve kişilerin normal hayatlarına dönmeleri için diğer sağlık çalışanlarıyla beraber multidisipliner olarak çalışır. Bu komplikasyonlar, branşa özel mobilite egzersizleri ve nefes egzersizlerinin kombinasyonları ile çözülebilir. Spora geri dönüş aşamasında fizyoterapistler, kişiye ve branşa özel çalışmalar yapar. Rehabilitasyon sürecinde öncelik pulmoner rehabilitasyona verilir. Pulmoner rehabilitasyon, akciğerlerin eski kapasitesine kavuşması için oluşturulan bir dizi protokolü kapsar. Kaybedilen oksijen kapasitesinin geri kazanılması bu yol ile sağlanabilir. Bunun yanında, eğer öksürük ve nefes darlığı gibi bir problem yoksa covid öncesi sahip olunan performansın yaklaşık %50-%60’ı ile spora geri dönüş yapılmalı. Daha sonra performansın kademeli olarak arttırılması ve nefes egzersizleriyle desteklenmesi sonucunda tam performansa erişim sağlanabilir.


Unutma, egzersiz sadece bir rehabilitasyon yöntemi değil, aynı zamanda bir korunma yöntemi. Makaleler günlük hayatta fiziksel aktivite yapan kişilerde üst solunum yolu enfeksiyon riskinin %20-30 azaldığını gösteriyor.

Eğer bu açıdan bakarsak, egzersiz yapmak ya da yapmamak asıl mesele değil mi?

Lifeon Concept




Comments


Hayatı İyileştirir

bottom of page