top of page
Yazarın fotoğrafılifeon.blog

SKOLYOZ TARAMA PROGRAMINA PRATİK YAKLAŞIM


Günlük aktivitelerimizde; çanta taşırken, masa başı çalışırken, televizyon izlerken sizce de doğru pozisyonda ve hareket ekseninde miyiz? Aslında farkında olmadan duruş bozukluklarına, vücudun herhangi bir yerindeki probleme, genetik, metabolik veya hormonal faktörlere bağlı olarak omurga eğrilikleri oluşabilmektedir. Kimi zaman bu durum fark edilebilirken kimi zaman fark edilememektedir. Bu oluşan omurga eğriliklerine “skolyoz” denilmektedir. Skolyoz aslında bir hastalık değil bir bulgudur. Omurgadaki üç boyutlu şekil bozukluğudur.


Skolyozum Var Mı?

Skolyozun varlığını anlayabilmek için birçok tarama yöntemleri mevcut iken, skolyoz taraması dünya genelinde geniş çapta tartışılan bir konudur. Bununla birlikte skolyoz taramasının kullanımı da tartışmalıdır. Bu taramaların düşük prediktif değerlere sebebiyet vermeleri, uzmanlara yönlendirilen danışan sayısında ciddi rakamlara neden olmaktadır.


Bu tartışmalara neden olan başlıca nedenler sebep oldukları dezavantajlarıdır. Danışanlarda artan miktarda röntgen görüntülemeler sonucu radyasyonun olumsuz etkisine maruz kalınması, az miktarda oluşan skolyozun hangisinin ilerleyeceği, hangisinin tedavi gerektireceği konusunda kesin olamamak, maliyet sorunu, muayene ile indüklenen stres taramaların beraberinde getirdiği dezavantajlardır.

Tüm bu dezavantajlara ragmen tarama, omurgada şekil bozuklukların ilerlemesini önleyen en önemli faktördür.


Unutmayın ki:

Erken skolyoz saptanması demek erken tedavi ile daha iyi sonuç alınması demektir.


Durumun ciddiyetini belirlemek, skolyozun ilerleme riskinin ve tedavi edilmesinin güvenli olup olmadığını anlamak için; Adam’s Eğilme Testi, Düz Bacak Testi, Güç Testi, yüzey topografisi, nötral pozisyonda eğrinin sınıflandırılması şeklinde birçok değerlendirmeler yapılmaktadır.

Bu yazımızda da tüm bu testelere farklı bir bakış açısı kazandıracak, birçok özelliği ile pratiklik kazandıracak uygulamayı yakından inceleyecek ve tartışacağız.



Tarama Testleri

Doğruluk, tekrarlanabilirlik, duyarlılık ve özgünlük kriterlerine ek olarak hızlı, uygulanması kolay ve güvenli olması en önemli kriterlerdir. Peki neden ayırıcı tanı gerekli?

Farklı prognoz ilerlemesi ve tedavi seçenekleri görebilmek, durumların altında yatan daha ciddi problemleri belirlemek, yanlış tanı ve yanlış uygulamalardan ve yanlış tedaviden kaçınmak için ayırıcı tanıya ihtiyaç vardır. Güncel tasarlanan ve 2021 yılında piyasaya sunulması beklenen bahsi geçen uygulama da, esas olarak bu gerekliliklerden doğarak tasarlanmıştır.


Pratik uygulama, telefon uygulaması!

Bahsettiğimiz uygulama basit kullanımı olan bir telefon uygulamasıdır.Uygulamada pelvik torsiyon, yüzeysel rotasyon sol/sağ, maksimum kifoz, maksimum lordoz, pelvisin eğim açısı, servikal kıvrım, lomber kıvrım, sağ ve sol deviasyonlar şeklinde birçok değerlendirme parametreleri yer almaktadır. X -ray ışınlarının yerine infrared ışınların kullanılması, mobil ve taşıması kolay olması, yüksek tekrarlanabilirlik gibi birçok özelliği mevcuttur.


Uygulamanın en önemli özelliği objektif olması ve verilerin otomatik olarak işlenmesidir. Nedeni de, danışanlardan elde edilen sonuçlar anlık ve günlük olarak tutulmaz ise tedavi sürecinde ciddi sıkıntılar yaşanabilmektedir. Bu nedenle ölçümleri kaydetmek önemlidir. Verilerin anlık ve objektif olması da tedavi sürecinde fizik tedavinin efektif olmasını sağlamaktadır.


Uygulamanın diğer bir önemli özelliği ise maliyetinin az olmasıdır. Maliyetin az olması özellikle okullarda, okul tabanlı skolyoz tarama programlarında, öğrencilerin muayenesi için büyük bir bütçe gerekeceğinden, birçok yönden üstün avantaj sağlamaktadır.


Her şeyden önemlisi normal testler 45 dakika sürerken bu telefon uygulaması ile süreç 10 dakikadan daha az bir süreye inmektedir. 10 dakikadan az bir süre içerisinde vücut postürü analiz edilir ve işlenen verilere göre tedavi programı yine uygulama tarafından çizilir. Fizyoterapist dilediği yerlerde müdahaleler yapabilir. Böylece yapılacak hataların minimuma indirgenmesini sağlanır.



Uygulama İşlemi Nasıl?

Çekim yapılacak danışan hareketsiz durur. Etrafında vücudun her yerinin taranmış olmasına dikkat edilerek fizyoterapist tarafından vücudun 360 derece etrafı taranır ve veriler işlenir. Vücudun bellirli kısımlarındaki noktalar ve dış hatları çizilerek 3 boyutlu bir görüntü alır. Uygulamada bu noktalar sistem tarafından hesaplanarak otomatik olarak belirlenir. Dolayısıyla da kalemlerle danışanın üzerine çizim yapılmasına gerek yoktur. Bu noktalar arası uzaklık uygulama tarafından hesaplanır ve devamında bu belirli noktalar arası eğrilikler açılar belirlenerek veriler işlenir.

Görüntüleme infrared ışınlar ile yapılır. Mobil cihazların infrared kameraları olmalarına rağmen APPLE şirketi ipadlere IR özelliği vermemiştir. Ancak 2013 yılı itibariyle, donanım aksesuarlarıyla iPad gibi aygıtlarınıza kızılötesi özellikler ekleyebilirsiniz.


Güvenirlik

12 kamera ile çekilen görüntüler 49 farklı postür şekli ile öncesinde programa yüklenmiş ve denenmiştir. 6 farklı postürde hassasiyet kıyaslaması yapılmış ve farklılıklar belirgin olarak görülmüştür. Uygulamanın girdi verilerinin doğru ve güvenilir olduğu kanıtlanmıştır.

Fizyoterapistler olarak da skolyoz taramasında pratik bir anlayış getirecek bu uygulamayı merakla beklemekteyiz.


Lifeon Concept



Comments


Hayatı İyileştirir

bottom of page