Günümüze baktığımızda teknoloji çok hızlı ilerliyor. Bunda 20 yıl önce çekilen “YAPAY ZEKA” (Artificial İntelligence) filminde yaşanılan olaylar bize, çok değil 5-10 yıl önce garip gelirken şimdi insanı ameliyat eden robotlar karşımıza çıkıyor. Özellikle sağlık sisteminde bu inovatif süreç çok daha farklı ve hızlı ilerliyor. Peki bu kadar hızlı ilerlemesinin sebebi nedir ? Bunun insan sağlığına ne tür bir katkısı var ? Ve nasıl üretimler ortaya çıkıyor ? Hadi gelin bu konu hakkında konuşalım
İnovasyon Nedir?
İnovasyon hayatımızı kolaylaştıran, işinizi daha kolay kılan ve sizi hedefe götüren yeni bir yol, yöntem veya araç denilebilir. Hayatımıza giren veya bizi kuşatan her şey için inovatif düşünceden bahsedilebilir. Bu durum, bir içgüdüsel bir realite olarak her zaman vardır. Ancak ne kadar farkında olduğumuz ise kültürel birikimimizle ilişkilidir. İnovasyon denince ilk akla gelenler; ürün, hizmet, süreç, organizasyon, pazarlama ve toplumsal içerikli pek çok alanda yenilikçi düşünceyi kapsar.
İnovasyonun Sağlıktaki Yeri
Sağlık hizmetinin her aşamasında modern teknolojiye, deneyimlere ve yenilikçi fikirlere ihtiyaç duymaktayız. Üretilen her düşünce topluma sunulan hizmetin kalitesini arttırdığı gibi, sağlık çalışanlarının da enerjisini arttırıp, iş yükünü azaltmayı hedefler.
COVİD-19 pandemisinde inovatif fikirlerin önemini bir kez daha anladık. Çok minimal bir örnek verirsek “Maske”.
Pandemiden önce maskeleri daha sık sağlık çalışanları kullanıyordu. Fakat, pandemi ile birlikte toplumun tamamı maske takmak zorunda kaldı. Maske virüsün bulaşabilirliğini azaltmada önemli bir rol oynasa da malesef sağlıklı soluk alıp vermede kısıtlama da ortaya çıkarmıyor değil.
Ayrıca ağız ve burun çevresinde havasız bir ortam yarattığı için yaşam kalitesini de azalttığını söyleyebiliriz. Ve tabi ekonomik yönden de ekstra bir masraf çıkarıyor. Peki ne yapmamız gerek ? Maskeyi bir kenara atıp takmamazlık yapamayız. Fakat maske takmanın da yaşam şartlarını kısıtlayan durumu var.
İşte inovatif fikir burada ortaya çıkıyor. Burada yapılması gereken nemlendirmeyen ve soluk alıp vermeyi sağlayan bir nano-kumaş. Ayrıca bu kumaşın tekrar kullanabilme özelliği ve üzerinde virüs barındırma oranı azaltılırsa hem salgını hem de yaşam şartlarını kısıtlamayı önleyebiliriz. Aslında basit bir fikir fakat topluma büyük yararı olan bir süreç.
İnovatif sürecin nasıl ilerlediğini küçük bir örnekle anladıysak hadi gelin son zamanlarda ne tür gelişmeler olmuş onlara bakalım.
Google Glass
Üzerinde optik bir ekran bulunan gözlük şeklinde giyilebilir bir bilgisayardır. Google firmasının Project Glass (Gözlük Projesi) isimli bir araştırma ve geliştirme projesidir.
Bu teknolojik özellik yurtdışında gelişmiş ülkelerde hasta değerlendirmede ve ameliyatlarda verileri incelemede kullanılabiliyor
Footbalance
Finli bir marka olan FOOTBALANCE giyilebilir kişiye özel ortopedik ekipmanlar konusunda çok farklı inovatif ürünler ortaya çıkardı. Eşsiz patentli ısı teknolojisi ile sağlık uzmanı 10 dakika i̇çinde ayak analizi yaparak ayağınızdaki ortopedik asimetrileri saptar ve buna özel bir tabanlık oluşturur. Bunun yanında özel geliştirilen giyilebilir özel koruyucu ekipmanları ile sakatlanmaları da önleyebilir
VaguStim Cihazı
Açıkçası son zamanlarda en çok ilgimi çeken projelerden biri bu olmuştur. VaguStim Cihazı kulaktan güvenli elektrik darbeleri göndererek N. Vagus siniri uyarır. Bu uyarıyla birlikte otonom sinir sistemi aktivitesi yeniden dengelenir ve vücutta bu sistemin bozukluğundan dolayı ortaya çıkan hastalıkları kaldırıp tedavi edebilir. Bu cihaz giyilebilir bir teknoloji olduğu içinde kullanımı da gayet pratiktir. Cihaz kullanımı uzman sağlık çalışanları tarafından yapılmalıdır
Örnek çalışmalardan da gördüğümüz gibi sağlık ve teknoloji hız kesmeden gelişiyor. Bizlerin de yapacağı tek şey birlikteliğimizi ve inovatif düşünceyi hayatımızın her alanına bir kültür olarak yerleşmesini sağlamaktan geçiyor.
Sağlıcakla kalın, inovasyondan ayrılmayın.
Lifeon Concept
コメント