top of page
Yazarın fotoğrafılifeon.blog

POSTERİOR SIKIŞMA SENDROMU (PIS)


Nedir yahu bu “ PIS” ?

Ayak bileğinin aşağı bükülmesinin (plantar fleksiyon) tekrarlandığı aktivitelerle kemik yapıların ve kalınlaşmış yumuşak dokuların ayak bileği arkasında sıkışarak ağrıya neden olmasıdır. Bu sıkışmaya ayak bileği arkası sıkışma sendromu (PIS) adı verilir. Kronik ayak bileği ağrısının yaygın bir nedenidir. Genellikle “dansçı topuğu” olarak bilinen PIS aktivite sonrası daha da artar ve ayak bileği arkasında şiddetli ağrıya neden olur.


Sakatlanan sporcular sıçrama ya da parmak ucunda durma esnasında artan ağrıdan yakınır. Bununla birlikte genellikle şişlik, ayak bileğinde takılma hissi, ayak başparmak hareketleriyle birlikte ayak tabanı boyunca yayılan ağrı ve baş parmak hareketlerinde kısıtlılık sıkça görülen şikayetlerdir.


Kimlerde Görülür?

Dansçı topuğu olarak bilinen posterior sıkışma sendromu isminden de anlaşılacağı gibi özellikle dansçılar olmak üzere parmak ucunda sıkça duran balerinler, şut çekme esnasında ayak bileğini aşırı aşağı bükmede zorlanan futbolcular, özellikle yokuş aşağı koşan koşucular, bisikletçiler, sıkça sıçrayan basketbolcular ve voleybolcularla birlikte sıçrama ve parmak ucunda durma gerektiren birçok spor branşlarıyla ilgilenen sporcularda görülme riski daha fazladır.



Nasıl Değerlendirilir?

Bu bölümde ilk önce sporcunun yaralanma hikayesi dinlenir ve fizik muayenesi yapılır. Fizik muayenede ayak bileğinin fizyoterapist tarafından pasif yukarı doğru hareketi ile ayak bileği arkasında ağrının ortaya çıkması teşhis koymak için çoğu zaman yeterlidir. Ancak olabildiğince doğru bir tedavi programı hazırlamak ve sıkışmanın yerini tam olarak saptamak için teknolojiden faydalanarak ayakta çekilen röntgen görüntüleri incelenir.

Ayrıca tedavi programını hazırlamadan önce; Ayak bileğinin hareketliliği,esnekliği, dengesi ve kas kuvvetini değerlendirmeye yönelik testler çok önemlidir. Ayak bileği ve çevresindeki eklemlerin ve kasların fonksiyon kayıpları belirlenmeli, geri kazandırılmalıdır.


Nasıl Tedavi Edilir?

Tedavide öncelikle sporcunun ağrısını ve şişliğini azaltmaya yönelik yapılan soğuk uygulamalar, ilaçlar ve fizik tedavi uygulamaları yapılır. Böylece aktivitelerini düzenleyerek şikayetlerini büyük ölçüde azaltmış ve kontrol altına almış oluruz. Yapılan testlerden aldığımız sonuçlar ile sporcuya,branşına ve yaralanmasına özgün oluşturacağımız egzersiz programı çok önem taşır.


Bu Sakatlıktan Nasıl Korunurum?

Ayak bileği birçok spor branşında en çok yaralanan vücut bölümüdür.Yapısı gereği yaralanmaya çok müsait olan bu bölge için koruyucu egzersizler yapmak sporcular için fayda sağlayacaktır. Ayak bileğinin hareketliliğini,esnekliğini,dengesini ve kas kuvvetini arttırmaya yönelik yapacağımız birkaç egzersizle bu yaralanma riskini en aza indirebiliriz. Özellikle yukarıda saydığım branşlarla ilgilenen sporcular için bu egzersizleri yapmak artık bir seçimden daha çok zorunluluk haline gelmiştir.



Bu bölümde sizlere dansçı topuğu ve birçok ayak bileği yaralanmasından korunmaya yönelik çok etkili 3 egzersiz önereceğim.

O halde hadi harekete geçelim !


1) Derin çömelme





2) Parmak ucunda ve topukta yükselme





3) Direnç bandı ile ayak bileği egzersizleri




Herkese sağlıklı ve sporlu günler dilerim.


Lifeon Concept













Comments


Hayatı İyileştirir

bottom of page