Bu yazımızda her birimizde görülebilen veya zamanla oluşabilen, hatta belki ömür boyu ayak izlerimizi takip edebilecek bir durumdan ve çözümlerinden bahsedeceğiz:
Düz tabandan. Pes Planus olarak da bilinen bu ortopedik rahatsızlık aslında çoğumuzun hayatını fark etmesek de olumsuz yönde etkiliyor olabilir.
Ayaklarımız vücudumuzun ayakta dururken ağırlığını taşıyan en öncelikli organımızdır. Bastığımız yerin bizim ağırlığımız karşısında bize uyguladığı bir tepki kuvveti vardır. Ağırlığımıza karşı uygulanan bu kuvvetin vücutta yukarıya doğru sağlıklı bir şekilde iletilebilmesi gerekmektedir. Ayak bileklerimizden başlayarak sırasıyla diz, kalça, omurga eklemlerine ve hatta kafatasımızda bulunan ve açılıp kapanma hareketi yapan sütur yapılarına kadar güvenli bir şekilde iletebilmemiz için sağlıklı bir ayak tabanı olmazsa olmazdır. Bu sağlıklı iletim hattı bozulduğu zaman ayak tabanınızdaki değişiklikten kaynaklı baş ağrısı dahi hissedebilmeniz muhtemel hale gelir.
Düz taban dediğimiz zaman aklımıza her zaman tabanı dümdüz bir ayak gelmek zorunda değil. ayak tabanımızın altında “Ark” dediğimiz kavisin açısını kaybedip yere daha yakın hale gelmesi ve düzleşmesi de denebilir.
Peki bu duruma neler sebep olabilir?
Navicula isimli ayak kemiğinin ayağın taban kısmına daha yakın olma durumu
Genetik faktörler
Yanlış ayakkabı seçimi
Yanlış tabanlık kullanımı
Ayak ve ayak bileği yaralanmaları
Ayak tabanında bulunan ve arkı destekleyen kasların kuvvetsizliği
Diyabet ve obezite
Gebelik sonrasında
Hareket terapisinde uzman olan fizyoterapistlerin ise pes planus tedavisinde önemli bir rolü vardır. Peki Pes planusta fizyoterapi çözümleri nelerdir?
Öncelikle belli kriterlere göre bir ayak analizi yapılması ve destekleyici tedavi sürecinin çizilmesi gerekmektedir.
Ortopedik değerlendirmeye göre tabanlık veya egzersiz ihtiyacı belirlendikten sonra fizyoterapist gözlemiyle beraber egzersizlere başlanabilir.
Gün içerisinde ayakta dururken ayak tabanımızı destekleyecek kişiye özel bir tabanlık ile daha sağlıklı bir yürüyüşe kavuşulabilir. Tabanlık seçiminizin fizyoterapist danışmanlığında olması ve FootBalance gibi alanında öncü ve güvenilir markalar tercih edilmesi tavsiye edilmelidir.
Fizyoterapistlerin ayak tabanına uygulayabileceği manuel tedavi yöntemleri ile de ayağın altını saran ve destekleyen yapıların biyomekaniği (vü olumsuz yönde etkileyebilecek gerginliği azaltılabilir.
Şikayetiniz ayağınızdan da kaynaklı olsa vücut bir bütün olarak ele alınmalıdır. Örneğin ayağınızdaki şikayetinize sebep olacak faktör daha üst segmentlerden ( diz, kalça, bel, sırt, boyun bölgesi gibi) kaynaklanıyorsa bu noktada da fizyoterapistiniz problemin kaynağına inerek size uzun vadeli bir çözüm sunacaktır.
Sağlıklı adımlar dilerim...
Lifeon Concept
Kommentare