Hemen her branştan sporcu hızlı bir toparlanmayla bir sonraki antrenmanına çıkmak ve bunu keyifle devam ettirmek ister. Hem hızlı bir toparlanma sağlamak hem de devam eden kas ağrılarını azaltmak için çeşitli yöntemler kullanıyoruz. Genellikle Fizyoterapistler olarak manuel terapi, soğuk uygulamalar, vibrasyon ve perküsyon uygulamalarını yoğun olarak kullanıyoruz. Hepsinin farklı kullanım yöntemleri olsa da genelde aynı amacı hedefliyoruz, kan dolaşımını artırmak. Perküsif Terapi de bu yine bu amaç için kullandığımız tekniklerden biri. Bu terapi yöntemini iyileşmeyi hızlandırmak için yaptığımız gibi antrenman öncesi ısınma, sonrasında soğumada da kullanabiliyoruz. Bazı yapılan çalışmalar göstermiş ki, önce 30 saniye perküsif terapi uygulayıp sonrasında esneklik egzersizleri yapmanın yaklaşık %50-80 esnekliği artırdığı görülmüş.
Bizler klinikte özellikle derin dokuya etki edebilmek, hızlı iyileşme yanıtı oluşturmak için elle yaptığımız uygulamaların yanında perküsif terapiden sıkça yararlanıyoruz. Çeşitli tekniklerle yaptığımız bu uygulamalar dokunun iyileşmesini o bölgenin oksijen seviyesinin artmasıyla birlikte sağlıyor.
Antrenman öncesi ısınma rutinimiz, en az yapacağımız antrenman kadar önemli. İyi bir ısınma performansı arttırıp yaralanmalara karşı riskleri azaltırken, yapılmayan bir ısınma rutini belki de uzun süre aktivitelerimizin kısıtlanmasını engelleyen bir yaralanma geçirmemize sebep olabilir. Perküsif terapiyi ısınma egzersizlerinin yanında kullanabilir, kaslarından maksimum performans sağlayabilirsin. Antrenman yada yarış öncesi çeşitli kas gruplarına yapacağın 10-15’er saniyelik uygulamalarla kaslarında yeterli ısınmayı sağlar, kendini aktiviteye hazır hale getirebilirsin.
Antrenman sonrası soğuma, özellikle bir sonraki antrenmanı daha konforlu ve daha hazır geçirmeni sağlayacak en temel etkiyi sağlar. İyi bir soğuma yapılmaması vücutta laktik asitin daha geç uzaklaştırılmasına yada birikmesine ve bu durum da çeşitli kas spazmlarının oluşmasına neden olur. Antrenman yada yarış sonrası aktif-pasif esneklik egzersizlerinin yanında kas gruplarına uygulanacak 2’şer dakikalık perküsif terapi uygulamaları laktik asidin çok daha kısa sürede vücuttan uzaklaştırılmasını sağlar.
İyi bir disiplin ve antrenman bilinci içinde bu uygulamalar da rutinimizin bir parçası olmalı. Çünkü çoğu zaman dikkat etmesek de birkaç dokunuş hayat kurtarıcı olabilir.
Şeyma Öztürk
Lifeon Concept
Comments