Ofis çalışanlarında gelişen teknolojiyle birlikte iş yerlerinde masa başında ve uzun süreli bilgisayar kullanımı yaygınlaşmıştır. Bu durum ergonomik olmayan koşullarda, çalışanlara ağrı, tutulma,uyuşmalar gibi problemlerle geri döner. Özellikle dirsek, el bileği gibi eklemlerin uygun olmayan pozisyonda uzun süreli kullanımı sinir ve tendon problemlerine neden olmaktadır.
Ofis çalışanlarında en sık,
Boyun ve bel fıtıkları,
Tendonlarda inflamasyonlar,
Tuzak nöropatiler (Karpa tünel sendromu)
İmpingement Sendromu (Omuz sıkışma sendromu)
Patellofemoral ağrılar,
Sakroiliyak eklem disfonksiyonu gibi problemler görülür.
Burada önemli olan çevresel riskleri minimuma indirmek ve vücudunuzu iyi tanıyıp, vücudunuzun ihtiyaçlarının farkında olmaktır.
Yapılan araştırmalar östrojen hormonuna bağlı olarak kadın çalışanların erkeklere göre daha fazla risk taşıdığını göstermiş.Ayrıca egzersiz alışkanlığı olan ve aktif spor yapan kişiler daha az ağrıdan bahsetmişler.
Çevresel faktörlerden bahsedecek olursak, masa ve sandalye yüksekliği, monitör hizası, sırt desteği, klavye ve fare kullanımı gibi faktörlerin kişiye özel ayarlanması sizi uuygun olmayan postüre bağlı oluşabilecek ağrılardan korur.
PEKİ NELER YAPABİLİRSİNİZ?
İDEAL POSTÜR İÇİN:
Sandalye beli ve sırtı tam desteklemelidir. Oturma yeriniz size uygun genişlikte olmalı.
Ayrıca dizleriniz 90 dereceden fazla bükülmeyecek şekilde ve ayaklar yerle tam temas edecek şekilde planlanmalı.
El bileği pozisyonunuz için de masa yüksekliğiniz size en ideal yükseklikte ayarlanmalı.
Göz ve monitör arasındaki uzaklık en az 65 cm olmalı. Klavye veya fare kullanırken dirseğinizin vücudunuza yapışık ve el bileğinin nötral pozisyonda olmasına dikkat etmelisiniz.
Ön kollarınızın masaya paralel olması ve varsa dirseklerin sandalyenin kolluğu üstünde olması ergonomik açıdan daha uygun olacaktır.
Özellikle bilgisayara dışardan metin girdiğiniz durumlarda monitörün hemen yanına dosya tutamacı koyabilir, bu sayede başınızın tekrarlı şekilde öne bükülmesini engelleyebilirsiniz.
ÇEVRESEL FAKTÖRLER
İdeal oda sıcaklığı 20-26 derece arasındadır.
ideal nem %30-60 arasında olmalıdır.
İdeal aydınlatma oranı 300-500 lükstür, göz yorgunluğu oluşmaması açısından önemlidir.
Çalışma ortamınıza bitki koyabilir, bu sayede hava kalitesini arttırabilirsiniz.
Ayrıca uyku kalitenize önem vermeli, düzenli spor yapmalı, gün içinde belli aralıklarla kalkmalı ve hareket etmelisiniz. Fizyoterapistinizin size verdiği masa başında yapabileceğiniz egzersizleri düzenli yapmanız sizi bahsettiğimiz risklerden koruyacaktır.
Lifeon Concept
Comments