Yapılan egzersizler ile beraber vücudumuzda bazı değişiklikler meydana gelir.Bu başlıkta anlatmak istediğim ise yapılan spor etkinliklerinin ve egzersizlerin mevsim geçişlerinde nelere neden olabileceği yönünde olacaktır.
Yapılan araştırmalar sonucu mevsim geçişleri döneminde özellikle kış dönemlerinden ilkbahar ve yaz dönemlerine geçiş zamanlarında vücudumuzda kas romatizması görülmekte olduğu sonucuna erişilmiştir.
Peki nedir bu kas romatizması?
![](https://static.wixstatic.com/media/11062b_9d999ad24fc346d68da09773850cfd6c~mv2.jpeg/v1/fill/w_980,h_653,al_c,q_85,usm_0.66_1.00_0.01,enc_auto/11062b_9d999ad24fc346d68da09773850cfd6c~mv2.jpeg)
Kas romatizması(Fibromiyalji):
Kas iskelet sisteminin romatizmal bir rahatsızlığıdır.Bu ise genel itibari ile vücutta yayılan bir ağrı semptomudur.Bunun yanı sıra farklı etkilere de neden olabilmektedir.
Katılık:
Uzun bir süre aynı pozisyonda kaldıktan sonra tutulma gibi olayların gerçekleşmesi görülebilir.
Aşırı hassasiyet:
Ağrıya karşı duyarının artması sonucunda kişinin ağrı eşiğinin düşüşü ile normalde hissedilmeyen ağrı semptomlarının yoğun olarak hissedilmesi durumu ile karşılaşılabilir.
Bunun yanı sıra kişilerde; yorgunluk,uyku problemleri,kronik baş ağrısı,depresyon gibi etkileri görülebilir.
Fibromiyalji(kas romatizması) genel itibari ile bu aylarda daha fazla görülmesinin nedenleri ise mevsim geçişleri sırasında hormonal değişikliklerin artması,hava durumlarında ani değişimle basınç faktörünün anlık değişimleri sonucunda vücudumuzun etkilenmesi ile meydana gelir.
Peki bu dönemlerde nasıl egzersizler yapmalıyız?
Yapılan araştırmalar sonucunda ve gözlemlerde insanların bu dönemlerde egzersiz anlamında çok yoğun egzersiz yapmak istedikleri ve sonucunda boyle kas ağrıları ile karşılaştığı saptanmıştır.Bunun yerine yoğun egzersizlerden kaçınıp,tempolu ve düzenli egzerlere yönelmemiz gerekmektedir.
Bununla beraber dönem içinde yaşanılan ağrılara kayıtsız kalmamalı ve gereken müdahaleyi yapmamız gerekmektedir.Bunlar;sıcak ajanları,doku masajları,kaslarda germe egzersizleri,manipülasyon yöntemleridir.Bu tedavi yöntemleri ile birlikte düzenli tempolarda kardiyovasküler kondisyon egzersizleri,düşük yoğunlukta yapılan yürüyüşler de tedavinin bir parçasıdır.
Sonuç olarak mevsim geçişleri dönemlerinde,vücudumuzda meydana gelebilecek bazı romatizmal rahatsızlıklar meydana gelebilir. Çözümleri yapılan sporlarla, egzersizlerle ve fizik tedavi uygulamaları ile ortadan kaldırılabilir.
Dikkat etmemiz gereken hangi zamanlarda nasıl egzersiz yapmamız gerektiğidir.
Mottomuz: Her Mevsim Spor…
Lifeon Concept
Commentaires