Koşu, fiziksel ve zihinsel pek çok faydası olduğu bilinen bir spor türüdür. Genellikle antrenmanlardan önce ısınmak için de hafif tempolu koşular yaparız. Hem antrenmana vücudu ısıtmak, hem de tek başına bir antrenman olan koşu, özellikle dışarıda yapılıyorsa, çok da keyifli bir egzersiz çeşididir. Fakat koşuya yeni başlayan hemen hemen herkes, birtakım sorunlarla karşılaşır ve bu sebeple de belli bir süre koşudan uzaklaşmak durumunda kırılır. Bunu önlemenin yolu ise kendimizi koşu bandı ya da sokaklara atmadan önce bedeninizi hem mental hem de fiziksel olarak koşuya hazırlamak ve iyi bir antrenman planlaması yapmaktır.
Recovery - rejenerasyon hakkında ne ve ne zaman yapmanız gerekenler hakkında bilgi sahibi olun ve fizyoterapistiniz ile gerekli görüşmeleri sağlayın.
Koşuya başlamak ve bırakmamak için gerekli motivasyonunuzu bulun ve modunuz düştüğü anlarda mental destek almaktan çekinmeyin.
Koşuyu devamlı hale getirmek ve yaralanmalardan korunmak için ise fizyoterapistinizle iletişim halinde kalın. Başlangıçta fiziksel uygunluk testlerinden geçin. Antrenman öncesinde ve sonrasında mutlaka yapmanız gereken ısınma/soğuma egzersizleri hakkında bilgi sahibi olun.
Koşarken sizi destekleyecek kas gruplarına özel kuvvet egzersizleri ve eklemlerinizin hareket açıklığını arttıracak mobilite egzersizlerinden oluşan tamamen size özel egzersiz programınızı alarak performansınızı daha da yukarı taşıyın.
UYGUN KIYAFET SEÇİMİ
Yüksek oranda polyesterden yapılma kıyafetler giymelisiniz. Bu kıyafetler ter tutmaz. Terinizle birlikte ıslanıp vücudunuza yapışmaz. Koşunuzu son anına kadar ferah bir şekilde sürdürebilirsiniz.
AYAKKABI SEÇİMİ
Ayakkabı koşunun en önemli ekipmanıdır. Ayağınızın anatomisine veya adım atma şeklinize uygun değil ise ciddi sakatlıklara yol açabilir. Ayak analizinizi yaptırmalı, sonucuna göre anatominize, yürüyüş paterninize ve kendi zevkinize uygun ayakkabı modelini seçin.
BESLENME DÜZENİ
Bir öğün yemeğinizi yiyip karnınızı tıka basa doldurduktan sonra koşmayın. Bu koşu esnasında yediklerinizi çıkarmanıza bile sebep olabilir. Yemekten sonra en az 2 saat boyunca koşmayın ki sindirim süreci sağlıklı bir şekilde tamamlanabilsin. Yapmanız gereken şey, diyetisyeninizle görüşüp, size uygun beslenme programınızı almak.
PARKUR BELİRLEME
İster asfaltta, ister ormanda. nereden koşarsanız koşun parkuru önceden belirlemeniz performansınızı ölçebilmek için size pek çok fayda sağlar. Performansınızdaki artış ve azalışları bu sayede keşfedebilirsiniz.
ZAMAN
Yaz ya da kış fark etmez öğle saatlerinde koşmamanız önerilir. Hava sıcaklığı bu saatlerde artıyor. Koşmak için en uygun saatler sabah ya da akşam saatleri. Sabahın ilk saatlerinde koşmak, güne daha enerjik başlamanızı sağlayacaktır. Akşam saatlerinde koşmak ise, günün mental yorgunluğunu ve stresini atmanızı sağlayacaktır.
Lifeon Concept
Comments