Her bisiklet sporcusunun hayatında en az bir kere duyduğu bir terim IT Band Sendromu (ITBS). Sen de duymuştun değil mi? Kalçanın dış yanından başlayıp dizin dış yanına kadar uzanan bir yapı aslında bu “iliotibial bant”. Diz yanında veya hat boyunca ağrı ile semptomize olan bu durum çoğu sporcunun hayatının bir parçası olmuş durumda. Peki neden oluşur? Bunu durup düşünmeye fırsatın olmadıysa şimdi biraz beyin fırtınası zamanı.
İnsan vücudunu çevreleyen ve oluşturan bütün yapılar kendi içinde dengededir. Öyle ki bir kas grubunun yaptığı hareketi ve vücutta yarattığı etkiyi tam tersi şekilde ortaya koyacak başka bir kas grubu bulunmaktadır. Bir fizyoterapist gözünden bu yapıların kuvvet, esneklik, uyumluluk gibi parametrelerin dengesinin bizim için değerinden bahsetmek gözlerimizi sulandırabilir. Yine de elimde peçetemle uyumluluk ilkesini derinden inceleyeceğiz.
Vücudu hareket eden bir zincir gibi düşünebiliriz. Bu zincir ayak tabanından başlar ve her bir eklemi sırayla katederek bir kuvvet aktarımı sağlar. Bu kuvvet aktarımının tam dengede olabilmesi için bütün kaslar bu işe kendilerine biçildiği pay kadar el atmak durumunda. İşte en temelde de bu dengenin bozulmuş ve kontrolünü kaybetmiş olması belli sendromların ortaya çıkmasına sebep olmakta.
Kendini bisiklet üzerinde hayal et. Biraz pedalladığını düşün. Bacaklarında ve özellikle diz çevresinde nasıl bir his var? Kendi kafasına göre ilerleyen mi yoksa kontrollü ve nereye gittiğini bilen bir paterne mi sahipsin? 0dan 10a kadar olan bir puan skalasında, puan arttıkça kontrolsüzlüğün arttığı kontrolün azaldığı bir sayı doğrusunda, kendine kaç puan verirsin? Eğer 0 ile 4 arasında bir puan verdiysen güzel bir yerdesin demektir. Ama 4 puanın üzerindeki değerlendirmelere sahipsen üzücü bir haberim olabilir. Hareket analizini yapmak için bu işin uzmanlarından, bir fizyoterapistten, bir bikefit profesyonelinden, bir bisiklet antrenöründen destek alman gerekebilir.
Tırmanışlarda hissettiğin o doluluk hissi başından beri konuştuğumuz ITBS göstergesi olabilir. Düşük kadans bir işe yaramıyorsa, sele ve gidon arasındaki mesafeye sığmıyorsan işte o zaman düzenlenmesi gereken şeyler var demektir.
Bikefit, mobilite, esneklik, kuvvet gibi biyomekaniği doğrudan etkileyen faktörleri yönetebilmek ITBS kontrol altına almanın anahtarı. Elindeki anahtarla korkusuz ve keyifli antrenmanlar seni bekliyor!
Lifeon Concept
Comentarios