Bu blog yazmızda üriner inkontinans, yani halk arasında idrar kaçırmadan bahsedeceğiz. İdrar kaçırma ya da idrarını tutamama 30’lu yaşlarından sonra kadınların ya da erkeklerin %30-40’ ında görülen bir sağlık problemidir. İdrar kaçırma çocuklukta ve yaşlılıkta sık karşımıza çıkmasından kaynaklı normal bir durum olarak algılanabilmekte. Bu durumla başa nasıl çıkıldığını danışanlarına sorduğumuzda ise alınan cevaplar arasında emici pedler ve su alımını azaltma gibi cevaplarla karşılaşabiliriz. Seksüel problemler, özgüven sorunları, anksiyete ve depresyon gibi psikolojik problemler üriner inkontinans yaşayan danışanlarda gözlemlediğimiz noktalardır.
Belirtiler nelerdir?
Kadınlarda daha sık bu problemle karşılaştığımız belli sebeplerden ötürü bilinmekte. Peki boğazınıza bir yemek takıldı diyelim öksürüyorsunuz ya da güzel sohbetler içerisinde kahkahalarınızla etrafı şenlendiriyorsunuz, damla damla idrar kaçırma hissiyatı ile karşılaşır mısınız? Cevabınız evet ise okumaya devam :)
Bir başka sorum ise gün içerisinde aniden tuvalete gitme hissiyatı ile sık sık karşılaştığınız olur mu? Bu iki sorunun cevabı sizin probleminizin sebeplerine giden farklı kapılardır. Günlük hayatınızda bu problemlerin sizi etkilediğini düşündüğünüz noktada bir doktor ve pelvik fizyoterapisti ile konuşmanız çözüme giden yolda ilk adımınız olabilir. Basit yaşam tarzı değişiklikleri ile sonuçların nasıl değiştiğine inanamayacaksınız.
Oluşan bu rahatsız hissiyatın sebepleri neler olabilir?
Gebelikte ve doğumdan sonra vücudumuzda oluşan bir çok değişim idrar kaçırmaya zemin hazırlamaktadır. Kilo alımı, hormonal değişimler, rahmin büyümesinden kaynaklı mesaneye baskısı gebelikte oluşabilecek sebebiyetleri sayılırken; vajinal doğumda oluşan pelvik kas zayıflaması ve yırtılmaları, sinir basısı ya da destek doku hasarı vajinal sarkmalardan kaynaklı inkontinans meydana getirebilir.
Yaşımız arttıkça mesanenin idrar depolama alanında azalmalar meydana gelebilir. Aynı zamanda salgılanan östrojen hormonunun seviyesine bağlı pelvik bölge beslenmesinin azalması üriner inkontinansa yatkınlığı arttırır (menopoz sonrası dönemde verilen östrojen tedavileri üriner inkontinansı şiddetlendirebilmektedir.). Oluşan sistemik hastalıkların kontrol altında tutulması, sigara kullanımın azaltılması ve sporu hayatınıza sokmanız ile bu şikayetleriniz önlenebilir.
Bir diğer sebep cerrahi tekniklerle rahmin alınması, rahmin çevre dokularında kas zayıflamasına sebebiyet verdiğinde inkontinans sebep olabilir.
İdrar kaçırma probleminin altında yatabilecek diğer sebepler ağrılı mesane sendromu, mesane kanseri, idrar yolu taşları, nörolojik hastalıklar olabilir.
Yeni hayatına yeni bir adım!
Üriner inkontinans tedavisinde davranışsal teknikler, mesane egzersizleri, mesane eğitimi, koordinasyon ve pelvik taban kas eğitimi verilmektedir. Fiziksel egzersiz ve yaşam tarzı değişiklikleri ile inkontinans riski azaltılabilir.
Beslenmede dikkat etmemiz gereken bazı noktalar ise alkol, asitli sıvı ve yiyeceklerin alımı, kafeinli sıvılarının tüketiminin azaltılması, lifli gıdadan zengin diyet ile kabızlığın engellenmesi inkontinans riskini azaltan bir diğer etkendir. Obeziteden korunmak diğer sağlık problemlerinden koruyacağı gibi sizi bu problemden de koruyacaktır.
Unutulmamalıdır ki üriner inkontinans, her zaman önlenebilir bir problem değildir ancak bazı yaşam tarzı modaliteleri ile risk azaltılabilir.
Lifeon Concept
Comments