top of page
Yazarın fotoğrafılifeon.blog

HUZURSUZ BACAKLAR, HUZURSUZ UYKULAR… NEDİR BU HUZURSUZ BACAK SENDROMU’NUN ÇÖZÜMÜ?




Geceleri aniden gelen, bacaklarda “çekme, zonklama, atma” hisleri, ayak parmaklarına giren kramplar, huzursuzca yatak içinde dönmeler ve bir türlü uyuyakalamama… Eğer bu saydıklarım size tanıdık geliyorsa Huzursuz Bacak Sendromu ile yaşıyor olabilirsiniz.





Peki nedir bu bahsettiğimiz huzursuzluk?


Huzursuz bacak sendromu, aynı zamanda Willis-Ekbom hastalığı diye de geçer, aniden gelen ve bacaklarda istemsiz hareketlere yol açan, yukarıdaki gibi tarif edilen bir dizi semptomdan oluşan bir uyku problemidir. Kişiler genellikle rahatsızlık hissini hafifletmek için bacaklarını şiddetli bir şekilde sallarlar. Kadınlarda daha sık görülür, genellikle genetik olarak ailede seyreder ve çeşitli ilaçların da yan etkisi olarak görülebilmektedir.



Çoğunlukla akşamları uykuya dalmaya çalışırken görülse de, aynı zamanda uzun saatler boyunca hareketsiz kaldığınızda veya oturduğunuzda da aynı semptomlar kendilerini gösterir. (Araba sürmek, tiyatro, masa başı iş…)



Artık ne olduğunu bildiğimize göre, ne yapmamız gerektiğine yönelik huzursuz bacak sendromundan çocukluğumdan beri muzdarip olan ben de sizlere yardımcı olmak ve hayat kalitenizi yükseltmek için buradayım.


Sendromsuz ve huzurlu bir hayat için:


Doğru zamanda doğru egzersiz!

Yatmadan hemen önce yapılan ağır egzersizlerden kaçınıp, gün içinde aerobik dediğimiz düşük/orta tempolu egzersizler (yürüyüş, bisiklet sürmek, yüzmek) yaparak bacak kaslarınızın akşam huzursuzluk çıkarmamasını sağlayabiliriz! Yoga gibi nefesimizi düzgün kullanmamızı sağlayan sporlarla da aynı etkileri yakalayabiliriz. Aynı zamanda huzursuz bacak sendromu ile yaşayan insanlarda uyku kalitesinin etkilenmesinden kaynaklı gördüğümüz anksiyete, depresyon, mod bozuklukları gibi durumlara da egzersizin olumlu etkileri göz ardı edilemez.


Uyku saatinizi kaçırmayın!

Genelde huzursuz bacak sendromu, düzensiz uyku saatlerine sahip veya yoğunlaşan dönemlerde yeterince uyku alamayan, yüksek tempolu çalışan insanlarda daha sık görülür. Bunun için kendinize bir saat belirleyin, bunu rutininiz haline getirin ve yatış saatinizi geciktirmemeye çalışın.


Vücudunuza her sabah ve akşam esneme hareketleri yapma zamanını ayırın!


Aslında vücudumuzun yoğun ve stresli bir hayat temposunda bize yolladığı sinyalleri dinlersek ve ona günümüzün en azından 30 dakikasını ayırırsak hem fiziken hem de zihnen fazlasıyla rahatlarız. Elveda huzursuz uykular, merhaba huzurla uyanılan sabahlar!


Lifeon Concept



Commentaires


Hayatı İyileştirir

bottom of page