Genelde hareket kavramını zihne özgü bir şey olarak düşünmeyiz. Aslında olan şey şudur ki; zihnimiz hareket etmeye programlanmıştır. Zihin ve bedeni iki farklı yapı gibi düşünürüz; beden hareket için ve zihin düşünmek içindir gibi bir algımız var.
Fakat zihin öncelikle hareket içindir.
Yoga akışları içerisinde yapılan asanalar ve bunlara katılan varyasyonlar zihinde değişimlere yol açar. Bedendeki bu farklı hareketler zihni de hareketlendirir aslında. Zihnin içindeki bu hareket de dışa yansır ve böylece döngüsel bir etkileşim başlamış olur.
Beynin gelişmesiyle birlikte ve yoga pratiklerini de artırdıkça daha üst düzey hareket kalıplarını öğrenmeye doğru ilerleriz. Böylece karmaşık zihinsel kapasitelerin artması bize dış dünyada ilerlememiz için en doğru yolu analiz ederek bulmamızda yardımcı olur.
YOGANIN ZİHNE DOKUNUŞU
Yoga pratiklerini deneyimlemek temelde fiziksel bir iş olarak görülse de aslında engelleri aşmak, bedeni amaca uygun kullanmak, zihinsel zorluklarla başa çıkabilmek ve duyguları kontrol etmek gibi çok boyutlu bir yapıya sahiptir.
Yoga içerisinde atlamak, zıplamak, baş üstü duruşları deneyimlemek gibi becerileri öğrenmek ve bunlarda gelişmek; zihinde yeni nöroplastisite (beynin yeni bağlar ve yollar oluşturma yeteneği) oluşturarak günlük yaşamda bize yol gösterir.
Yoga da bilinçli bir şekilde zihnin bedeni, bedenin de zihni zorlaması bireyde olumlu bir duygu durumu yaratır. Akışlardaki zihin ve beden arasındaki bu tatlı çekişme bize pek çok şey katar. Bunlar; hedef belirleme, öz farkındalık, zayıf-güçlü yönlerin görülmesi, duyguların farkındalığı, gelişimin gözlenmesi ve tüm bunları takiben problem çözme, risk yönetimi ve zihinsel-fiziksel değişimin fark edilmesi gibi kavramlar olarak sıralanabilir.
Yapılan yoga sadece fiziksel gelişim değil, aynı zamanda yaşamda kaliteli ve etkili şekilde yol almamıza yardımcı olan bir psikolojik eğilim geliştirir.
Hem zihin hem de beden olarak bir aktiviteye kendimizi verdiğimizde. İşte o zaman zihin ve beden bir olur. İşte o zaman en güçlü versiyonumuz olabiliriz!
Beyzanur Şenvarıcı
Lifeon Concept
Comments