Koşu, insanlığın hayatını sürdürebilmesi için varoluşun ilk zamanlarından beri yaptığımız bir aktivitedir. Avlanma, barınma, kaçma gibi temel faaliyetlerimizde en önemli araç olmuştur. Peki günümüzde, birçoğumuzun minimum hareketle geçirdiği şu günlerde hemen koşmaya başlayabilir miyiz? Ya da ‘Ben zaten sporla uğraşıyorum koşuda ne var ki!’ diyerek yarın sahile koşmaya çıkarsak sonunda beklediğimiz etkiyle karşılaşabilir miyiz?
Koşu gerçekten en basit spor mudur?
Yeni başladığımız her işte önce bir öğrenme, deneyimleme, alışma süreci yaşarız. Bu koşu için de geçerlidir. Eğer sağlıklı ve mutlu bir şekilde koşmak, var ise hedeflerimize ulaşmak istiyorsak öncelikle koşu nedir ve nasıl koşulur konusunda beynimizi ve bedenimizi hazırlamamız gerekir.
Peki sahiden, koşu nedir ?
TDK’ya göre koşma işi olarak nitelendirilen koşu,bir başka kaynakta adımlarını geniş ve sık, çok hızlı, birbiri ardınca atarak ileriye doğru hızla gitmek olarak karşımıza çıkıyor.
Peki herkes koşabilir mi? Bedensel bir sınırlaması yok ise - Evet
Herkes sağlıklı bir şekilde koşabilir mi?
Uygun teknik ile ve bir fizyoterapist eşliğinde denge, güç, mobilite ve stabilite konusunda vücut adaptasyonlarını sağlayan kişiler sağlıklı bir şekilde koşabilir.
Bugün sizlerle koşu öncesi ve dinlenme günlerinde, bedenimizi koşmaya hazırlamak ve sağlıklı bir antrenman çıkartabilmek için yapılması gereken mobilite egzersizlerini paylaşacağız.
Mobilite Egzersizleri nelerdir?
Anatomimiz gereği vücudumuzun ayak bileği, kalça, omuz, omurga gibi bazı noktaları daha mobil yani hareketli olmalıdır. Koşu yaparken de tüm vücudumuz çalıştığı için bu noktaların hareketliliğini sürdürülebilir kılmak ve antrenman öncesi onlara: ’’birazdan hareket edeceksin, hazır ol’’ sinyalini vermemizi sağlayan egzersizlerdir.
Düz Bacak Çekme
Ayaklarımız kalça genişliğinde ayakta duruyoruz aynı anda sağ bacağımızı göğsümüze doğru çekerken, sol kolumuzu ona doğru yaklaştırıyoruz. Bu hareketi daha sonra sol bacak ve sağ kol ile tekrarlayan bir döngü içinde tekrarlıyoruz. Hareket esnasında dizimi olabildiğince yukarı
çekiyoruz. Kalça ekleminde oluşan bu çekiş hareketi koşuda arkadaki bacağın yerle temasının kesildiği esnada öndeki bacağı yapacağı çekme hareketine destek olur.
Parmak Ucunda Zıplama
Bu egzersizle yerden aldığımız tepki kuvvetini koşuya geçtiğimizde aynı şekilde tolere edebilmek için şiddetini vücuda hatırlatmak amacıyla uygulayabiliriz. Aynı zamanda yere uyguladığımız etki kuvvetinin de orantılı olması gerekir. Bu hareketi topuktan ya da tam basışla değil; parmak ucu ya da ayağın orta kısmıyla yapmalıyız. Bu şekilde koşu tekniği de çalışmış oluruz.
Topuk Çevirme
Ayaklarımızı parmak ucu yerde, topuk yukarıda kalacak şekilde bilekten döndürüyoruz. Burada önemli olan hareketi orta hızda yapmaktır. İçe ve dışa doğru hareketi tekrarlayabiliriz.Dengemizi sağlayabilmek için bir yerden tutunabiliriz.Burada ayak bileğimizdeki eklemleri hareket ettirerek koşarken daha rahat pozisyon almasını ve oluşabilecek ani durumlarda burkulma gibi yaralanmaların önüne geçmek istiyoruz.
Omzu Çapraz Açma
Koşarken mobil olması gereken bir diğer bölümüz ise omuzlardır. Koşarken omuzlarımızda itiş ve çekiş yaparak koordineli olarak harekete katılır. Bu egzersizimizde karşımızda biri var ve ona sarılıyormuşçasına kollarımızı açıyoruz fakat bunu düz değil çapraz yapıyoruz. İki kolumuz önde harekete başlarken avuç içi karşıyı gösterecek şekilde bir elimiz kulağın yanında diğer kolumuz bacağımızın yanına geliyor ve bu hareketi tekrar çapraz bir şekilde tekrarlıyoruz. Eğer isterseniz
Kollarınızı açarken parmak ucuna gelip, kapatırken yere basabilirsiniz.
Kendinizi koşusuz bırakmayın.
,
İyi haftalar.
Lifeon Concept
Comentarios