top of page
Yazarın fotoğrafılifeon.blog

FİZYOTERAPİST GÖZÜNDEN POPÜLER YOGA YARALANMALARI


Yoga denilince akla gelen 2 soruyla başlayalım;

“Hiç esnek değilim, yoga yapabilir miyim?’’

“Yoga yaparken nelere dikkat etmeliyim, yaralanma ihtimalim olan pozlar var mı?”


Yoga, başlamak için esneklik gerektirmez. Yogada belirli bir kalıp yoktur. Çok zayıf olmanız gerekmez. Çok genç ya da çok esnek olmanız da gerekmez. Yogada gerekli olan şey süreklilik ve kararlılıktır. Yoga pratik yaptıkça size esneklik ve güç kazandırır.


Kendine vakit tanı!

Yoga da yapılan en büyük hata hemen poza girmeye çalışmaktır. Yeterince esnemeden, yeterince vakit harcamadan girilen pozlar yaralanmalarla sonuçlanabilir.

Kazaları önlemek için vücudu olmadığı bir yere zorlamamak en önemli ipucu!

Peki nedir bu en çok dikkat etmemiz gereken 4 poz;


Sirsasana (Head stand pozu)


Yoga denince akla gelen poz diyebiliriz baş üstü duruşları için. Bu poza zıplayarak girmek ve düzgün el tamponunu sağlayamamak boyuna yanlış yük binmesine sebep olabiliyor. Ayrıca poza kontrolsüz girildiğinde şiddetli boyun ağrıları hatta incinmelerle karşılaşabiliyoruz.

Peki ne yapılmalı?

Öncelikle başlangıç seviyesindeysen, yanında bir duvar olmasına özen göster. İlk denemelerinde yanında biri olmasını tavsiye ederim. Ayrıca poza girmeden önce bol bol pratik yap.

Unutma, kimseyle yarışmıyorsun. Yeterince zamanın var!


Bakasana (Karga pozu)

Karga pozu güçlü üst ve alt ekstremite organizasyonu isteyen bir poz. Denge noktası düzgün bulunmadığında geriye doğru düşmeye sebep olup boyun yaralanmalarına yol açabiliyor.

Ne yapılmalı?

Başının önüne bir yoga pedi veya bir yastık koyduğundan emin ol. Hazır değilsen iki ayağı birden kaldırmak için kendini zorlama. Ayakları tek tek kaldırarak denge noktanı rahatlıkla bulabilirsin.


Urdhva dhanurasana (Tam köprü pozu)

Tam köprü yogada olmazsa olmaz pozlardan biri. Omurga esnekliğinin yanında güçlü kol kuvveti gerektiren bu pozda da sık sık sakatlıklar yaşanmakta. Bunlardan biri olan bel omurlarını stabilize eden kaslardaki incinmeler kronik bel ağrılarına sebebiyet verebilir. Öncesinde bol bol ön kol kuvveti çalışın. Ayrıca poza yavaş girmekte fayda var.



Halasana (Saban pozu)

Bu poz yine herkes tarafından kolay olarak adlandırılan pozlardan biri. Özellikle başlangıç seviyesi olan sporcular bu poza çok hızlı giriş yapmamalı. Bu pozda tüm vücut ağırlığı omuzlara ve boyuna veriliyor. Son çıkan makalelere göre bu poz, servikal omurlara çok fazla baskı uygulayarak boynun rahatsız bir şekilde esnemesine sebep olabilir. Bu sebeple omurilikte ya da boyunda ciddi yaralanmalara sebep olabilir. Bu pozun yapılıp yapılmaması gerektiğiyle ilgili tartışmalar halen devam etmekte.


Son olarak, yoga emek vermeniz gereken ama emek verdikçe sonuçlarını kısa sürede gördüğünüz bir spor. Unutmadan, yoga pratikleri öncesinde 20 dakika fleksibilite ve mobilite egzersizleri yapmak sizi sakatlanmalardan koruyacaktır.

Namaste


Lifeon Concept

Comments


Hayatı İyileştirir

bottom of page