İskelet kası krampları, spor etkinlikleri sırasında veya hemen sonrasında tıbbi müdahale gerektiren en yaygın durumlardan biridir. Kas krampları özellikle triatlon ve maraton gibi dayanıklılık sporlarında yaygın olarak görülmektedir.
Özellikle dayanıklılık sporcuları arasında bu durumun yüksek görülme oranı olmasına rağmen, sporcularda kas krampının gelişimi ile ilişkili faktörler tam olarak netleşmemiştir.
Sporcularda, kas kramplarının altta yatan birçok tıbbi durumun bir sonucu olarak da ortaya çıkabileceğini belirtmek önemlidir. Spor hekimliği literatüründe, egzersiz sırasında veya hemen sonrasında ortaya çıkan kramplar daha yaygın olarak egzersize bağlı kas krampları olarak adlandırılır.
Egzersize bağlı kas krampları "egzersiz sırasında veya hemen sonrasında ortaya çıkan ağrılı, spazmodik ve istemsiz iskelet kası kasılması" olarak tanımlanmaktadır. Yaygınlık kavramı, "bir hastalıktan muzdarip bir nüfusun genel oranı" olarak tanımlanır. Dolayısıyla, egzersize bağlı kas krampının yaşam boyu yaygınlığı, atletik kariyerlerinde bir dönem egzersize bağlı kas kramplarını deneyimlemiş olan sporcuların sayısı ile orantılıdır. Egzersize bağlı kas krampı yaygınlığının, aktivitenin yoğunluğu ve süresi ile ilişkili olarak arttığı görülmektedir. Triatletlerde egzersize bağlı kas kramplarının, en yüksek yaşam boyu yaygınlık oranı gösterdiği rapor edilmiştir. Sporcular genellikle bir kas kuvvetlendirme ve esneklik programı için yönlendirilebilir. Bir eğitim günlüğü tutmaları, kramp ataklarını not etmeleri ve ilerlemeleri hakkında klinisyenlere düzenli olarak rapor vermeleri istenir. Akut egzersize bağlı kas kramplarının önlenmesinin anahtarı, kası egzersiz sırasında erken yorgunluk geliştirmekten korumaktır. Vakaların çoğunda, kas krampları atletik olay sırasında çok aktif olan kas gruplarıyla sınırlıdır. En yaygın olarak bunlar baldır kasları; hamstring ve kuadriseps kaslarıdır. Çoğu durumda, egzersize bağlı kas krampları, aktivite durdurulduktan sonra birkaç dakika ila birkaç saat arasında sürebilir.
Egzersize bağlı kas krampları hakkında bilinmesi gerekenler:
Erken kas yorgunluğu gelişirse, egzersize bağlı kas kramplarının görülme olasılığı artar.
Egzersize bağlı kas krampları sıcak ve nemli çevre koşullarında daha yaygın görülmektedir.
Sporcular, egzersize bağlı kas kramplarına yatkınlarsa aktivitelerini daha düşük bir yoğunlukta ve daha kısa sürede gerçekleştirmelidir.
Sporcular aktivite için uygun durumda olmalıdır
Sporcular, krampa eğilimli kas grupları için düzenli germe yapmalıdır.
Sporcular, egzersiz sırasında erken kas yorgunluğu gelişimini önlemek için yeterli besin alımına (özellikle karbonhidrat) dikkat etmeli ve bu konuda bir spor diyetisyenine danışmalıdır.
Lifeon Concept
Comments