Özellikle pandemi döneminde ve sonrasında gerek sosyal medya ve gerek çevrenin etkisiyle bisiklet antrenmanlarına başlayan sporcularımız oldu. Bununla birlikte zaman ilerledikçe antrenman sürelerindeki artışlar, buna bağlı aşırı yüklenme yada uygun olmayan bisiklet ayarlarının da etkisiyle yaralanma riskleri artmakta ve antrenmanları keyifle yapamamaya başlamış olabilirsin.
Peki bisiklet sporcularında sıklıkla gördüğümüz yaralanmalar neler? Yada bu yaralanma risklerine nasıl minimuma indirebiliriz?
Yapılan çalışmalar göstermiş ki en sık yırtık ve travmaya bağlı sıyrıklar ve ezilmeler görünüyor. Daha az oranda üst ekstremitede kırıklar görünürken, bunları kafa ve göğüs travmaları takip ediyor.
Yine yapılan çalışmalar dağ bisikleti branşı ile ilgilenen erkek sporcuların daha fazla yaralanma riski olduğunu göstermiş. Buna karşın kafa ve göğüs travmaları yol bisikleti sporcularında daha sık görülmüş.
Koruyucu ekstremite ekipmanlarının bu yaralanmaları azaltmada büyük etkisi var. Özellikle kafa travmaları riskine yönelik kask kullanımı çok önemli.
Yine dağ bisikleti sporcularında yaralanmaların çoğu diz ve dirsekler üzerinedir.Dolayısıyla koruyucu diz ve dirsek ekipmanları yaralanmaların önlenmesinde önemli rol oynamaktadır.
Ayrıca yanlış bisiklet fiti ve dolayısıyla postür bozukluklarına bağlı olarak sıklıkla boyun, sırt ve bel ağrıları, el ve el bileği ağrıları, diz kapağı ve aşil tendon ağrıları sıklıkla görülmektedir.
FİZYOTERAPİST ÖNERİLERİ
Özellikle uzun süreli tırmanış ve inişlerde boyun bölgene daha fazla yüklenir ve çevresel faktörlerin de etkisiyle antrenman sonrası tutulmalar hissedebilirsin.
Aynı şekilde kolların ileriye doğru gergin bir şekilde durduğu pozisyonlarda sırt ağrısı yaşayabilirsin.
Sele boyuna da bağlı olarak antrenman temponu arttırdığında aşil tendonunda gerginlik hissedebilirsin.
Gidonu tutarken el bileği pozisyonuna göre sinir sıkışması gibi problemler yaşayabilirsin.
Eğer ayarları sana uygun olmayan bir bisiklet kullanıyorsan bahsettiğimiz bölgelerde yaşadığın problemleri artarak hissetmeye devam edebilirsin. Sana uygun hazırlanmış bisiklet kullanman çok önemli!
Bunların yanında branşına özel olarak hazırlanmış testlemelerle vücudundaki asimetri ve yaralanma risk faktörlerini tespit edebilir ve bu riskleri azaltmaya yönelik çalışabilirsin. Bu sayede hem yaralanmalardan korunmuş, hem de fiziksel performansını arttırmış olursun.
Lifeon Concept
Comments