top of page
Yazarın fotoğrafılifeon.blog

BİSİKLET ÜZERİNDE MOBİL OLMAK BİSİKLET SPORCULARINDA EKLEM - STABİLİZASYON ETKİLERİ



Bisiklet üzerinde mobil olmak dediğimizde kafamızda neler canlanıyor? Bizim için burada önemli olan istediğimiz hareket kabiliyetinin performansa etkisinin sporcu tarafından da gözle görülür olması. Yani sporcunun herhangi bir kısıtlama olmadan kendini özgür hissedebilmesi. 


Bunu bir tepe çıkışı sırasında aslında var olan bacak kuvvetinizi yeterli şekilde pedala aktaramadığınızda ve bu sebeple istediğiniz performansı gösteremediğinizde hissedebilirsiniz. Siz sebebin yorgunluk kaynaklı olduğunu düşünürsünüz, fakat temelde eklem hareket yeteneğindeki azalmadır.Burada işin içine kinetik zincir giriyor. Özellikle ayak bileği, kalça, omurga, omuz gibi eklemlerin mobilitelerinin istediğimiz seviyede olmasını isteriz. Çünkü biliyoruz ki mobil olmayan bir eklem, çevresindeki kasların da çalışma şeklini etkiler.

Mobilite kadar önemli bir diğer kavram da stabilizasyon. Stabilizasyonu sabitleme, dengede tutma gibi düşünebiliriz. Diz, bel, boyun gibi eklemlerimizin mobil olması kadar ekstra stabil olmasını da isteriz.  


Sürüş sırasında özellikle yoğun geçen antrenmanın sonlarına doğru dizlerinin içe gitmesinden şikayet edenler mutlaka olacaktır. Bu durum diz çevresindeki kasların asimetrik kuvvetinden kaynaklanabileceği gibi dizin biyomekanik dizilimindeki farklılıktan da oluşabilir. Yada bel stabilizasyonundaki azalma doğrudan core (karın) bölgesiyle bağlantılı olduğu için core kas kuvvetini de etkileyecektir. Kuvvetsiz bir core kuvveti kol ve bacaklar arasındaki kuvvet yayılımının azalmasına ve üst bölgeden gerekli desteği alamamanıza sebep olacaktır. 

Her ne kadar stabilizasyon ve mobilite birbirlerinden farklı kavramlar olsa da birbirinden ayrı tutmamak gerekiyor. Bazı eklemlerin hem mobil hem stabil olmasını da istiyoruz. Örneğin boyun gibi. Özellikle sürüş sırasında boynu sağa ve sola aynı oranda rahat döndürebilme yeteneği sizi yaralanmalardan korunmada bile etkiliyor. Bu sayede herhangi bir yaralanmanın önüne geçebiliyoruz. Aynı şekilde uzun süre boynunuzu sabit tutmanız gereken sürüşler sonrası da herhangi bir konforsuzluk yaşamamanız adına kuvvet ve stabilizasyonunun yeterli olmasını istiyoruz. 





Bisiklet üzerinde konforlu olabilmek için ne gibi önerilere ihtiyacımız var?

-  Öncelikle hangi branş olursa olsun, mutlaka size özel bir ısınma - soğuma egzersizlerine ihtiyacınız olacak. 

- Sezon öncesi ve sezon aralarında bisiklet sporuna özel hazırlanmış bazı testlemeler ile vücudun risk analizi çıkarılarak, hangi bölgelerde mobilite yada stabilizasyon eksikleri olduğu belirlenmeli ve bunları azaltmaya yönelik düzeltici egzersizler yapılmalı. - Antrenman yoğunluklarına göre oluşan kas spazmını azaltmak ve fiziksel toparlanmayı hızlandırmak adına recovery uygulamaları yapılmalı. Burada önemli olan yüklenmeye göre aktif recovery sürecini kademeli olarak devam ettirmek. - Herhangi bir ağrı yada rahatsızlık durumunda ilk etapta bir Spor Fizyoterapistine danışmak uzun vadede oluşabilecek risklerin ve yaralanmaların önüne geçer. 


Gerek amatör gerek profesyonel her bisiklet sporcusu için bisikleti vazgeçilmezdir. Bisikletimizin bakımını yaparken  yada uygun ekipmanları seçerken çok özenli ve dikkatli davranırız. Aynı özeni hatta daha fazlasını kendimiz için göstermediğimizde istediğimiz başarıyı ne yazık ki sağlayamıyoruz. Gereken özeni kendimiz için vermek bizim disiplinlerimiz arasında olmalı. 

Herkese keyifle, sağlıklı sürüşler :) 

Şeyma Öztürk

Lifeon Concept







Comentarios


Hayatı İyileştirir

bottom of page