Dijital dünyanın en sık kullanılan iletişim araçlarından olan sosyal medya artık çok daha içimizde bir yere sahip olmuş durumda. Sosyal medyanın bizim için hem olumlu hem olumsuz getirileri mevcuttur. Artık insanları paylaşımları, beğenileri, takipçileriyle şekillendirir olduk. İnsanların hayatlarında yaşadıklarını sosyal medyada paylaştıklarından ibaret olduğunu düşünmeye başladık. Kişi yaptığı sporu paylaşmayınca acaba spor yapmıyor mu? Spora önem vermiyor mu? Sadece profesyonel sporcular mı sporunu paylaşabilir? gibi sorular aklımıza gelebilir.
Bununla beraber artık sosyal medya bir saldırı platformuna da dönmüş durumda. Kimi insanlar hesaplarını gizleyerek kusursuz buldukları, ulaşamayacak olarak gördükleri insanlara yorumlar yapıp kişinin kendini kötü hissetmesine, psikolojik olarak yıpranmasına sebep olmaktalar. Sosyal medyada da kadın istismarlarına maalesef ki çok fazla maruz kalmaktayız. Özellikle kadınlara hem de hemcinsleri tarafından yapılan şahsa yönelik yorumlar oldukça üzücü.
Sosyal medya kullanımı gün geçtikçe kullanıcı artışına gidiyor. Bir çok gerçek olmayan, birden fazla açılmış hesaplar oluyor. Biraz da sosyal medyadaki spor ve spor gündemini incelersek:
Sosyal medyada bir müsabaka için izleyiciler ve takipçiler tarafından oyuncuya, takıma ya da kulübe yönelik onure ya da rencide edici yorumlarını tüm dünyaya açık platformlarda hemen paylaşabiliyorlar. Oyuncular hakkında yapılan yorumların yayılma hızı inanılmaz! Öte yandan artık instagram sporu pazarlamanın bir diğer yolu oldu. Birçok fitness fenomeni çektikleri çok da doğru olmayan spor videoları, beslenme ve diyet önerileriyle kendi hazırladıkları programları kimisi ücretli kimisi ücretsiz şekilde paylaşıyorlar. Oysa bizim her zaman ‘’EGZERSİZ KİŞİYE ÖZELDİR’’ kuralıyla ilerlememiz gerekir. Her egzersiz herkese uygun olmayabiliyor.
‘’Amerika’da yapılan bir araştırma, bir Instagram fenomeninin bir ürünü tavsiye etmesi üzerine, o ürünü alabileceğini söyleyen kullanıcıların oranının yüzde 82 olduğunu gösteriyor. İnsanların tercih ettiği ürünler kimi zaman yol gösterici olurken kimi zaman da kişinin kendi bireyselliğinin önünde bir engel oluşturma riski de taşıyor. Kişi sosyal medya da sürekli gördüğü güzel ve kusursuz bedenleri gördükçe kendini beğenmemeye, beklentilerinin artmasına sebep olup kişinin kendine yabancılaşmasına sebep oluyor." bu durum insanları sosyal medya bağımlılığı ve sosyal medyadan kaynaklı depresyon gibi sorunlarda artış, toksik düşüncelerle kişinin kendini zehirlemesine neden olmaktadır.
Peki sosyal medyanın bize hiç mi olumlu etkisi yok ?
Elbette sosyal medyanın olumlu yanları da var. İnsanlar güncel olayları kitle iletişim araçları sayesinde öğrenip takip etmektir. Günümüzde artık spora duyulan ilgi oldukça artmış durumda ve bu durumu sağlama da kitle iletişim araçları, dijital platformların katkıları büyük. Sosyal medya sayesinde artık çoğu kimseler aktif ya da pasif olsun sporun içindeler ya da bunun için çaba gösteriyorlar. Sosyal medya sadece ülke bazında değil tüm dünya genelinde de insanları spordan haberdar etmek, etkinlikler düzenlemek, sporu tanıtmak; sporun bütünleştirici, öğretici, eğlendirici, birleştirici yönlerini aktarmamıza yardım ediyor. Spor olaylarını halka duyurma, spor bilinci yaratma ve spor kültürünü yayma işlevlerinde medyayı kullanıyoruz.
Yapılan araştırmalara göre instagram kullanıcılarının beden algısı ve ruh sağlığında olumsuz etkileri olduğu ancak aynı zamanda spor yapmak için kullanıcılara motivasyon kaynağı olarak da görülmektedir. ‘’Norveç Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nin (NTNU) araştırmasına göre, instagram üzerinden motivasyon mesajları ve videolarını düzenli takip eden kullanıcılar daha aktif olmaya ve spordan daha çok keyif almaya daha yatkın.’’
‘’Spor yapan kullanıcıların motivasyonlarını ölçmek için yola çıkan NTNU araştırmacıları, katılımcıları iki gruba ayırdı. İlk grup instagramdan motivasyon mesajları ve videoları paylaşan hesapları takip ederken diğer grup instagramda ek olarak herhangi hesabı takip etmedi. Bir aylık araştırma sonucunda motivasyon içerikleri paylaşan hesapları takip eden katılımcıların, yaptıkları sportif aktiviteleri daha olumlu duygularla bağdaştırdığı gözlendi. Diğer grupta ise herhangi bir değişim gözlenmedi.’’
En son ne zaman bir maçın sonucunu sosyal medyadan öğrendiniz? En son ne zaman bir müsabakayı izlemeden fotoğraf ve videolarını izlediniz?
Cevaplarımız çok da uzak bir zamanı ifade etmiyor değil mi? Çünkü medya değiştikçe bizim sporu izleme, takip etme şeklimizde değişti. Sosyal medya o kadar derin ve hızlı bir platform ki çevremizin paylaşımlarından ya da kulüp çıktılarından tüm olup bitene izlemesek de hakim olabiliyoruz. O kadar fazla ve detaylı paylaşımlar yapılıyor ki müsabakayı izlemiş gibi yorum yapabilecek hale gelebiliyorsunuz. Müsabaka sonrası yorumlara, antrenman fotoğraflarına, hatta takım toplantılarında konuşulan önemli başlıklara, fotoğraflara erişiminiz mümkün olabiliyor. Aynı zamanda sosyal medya sayesinde sevdiğimiz takip ettiğimiz sporcularla da iletişim kurabiliyoruz. Bazen sevdiğimiz sporcunun fotoğrafının altına yaptığımız bir yorum onunla iletişime geçmemizi sağlayabiliyor.
Kısacası sosyal medya; sporu, sporcuyu, spor takipçisini, spor gündemini hızlı ve aktif bir şekilde değiştirip yönlendirebiliyor. Sosyal medyanın tehlikelerinden kendimizi olabildiğince korumalı, sağladığı avantajlardan faydalanmalıyız. Dijital dünyanın bu kadar içindeyken ileri de neler olacağına, teknolojinin sosyal medyaya neler sağlayacağına hep birlikte şahit olacağız. Yarınlar için heyecanlı ve meraklıyız!
Lifeon Concept
Comments