Daha önce hiç basketbol maçına gittin mi? Eğer cevabın “evet” ise basketbolcuların ayakkabılarından çıkan sesi duymuşsundur. Koştukça parkeden çıkan o ses biz basketbolculara evimizde olduğumuzu hatırlatır. Aslında bu yazıya uğradığına göre basketbol oyuncusu olma ihtimalin çok yüksek ve belki de bu anlattıklarımı çok iyi biliyorsun. O zaman yavaşça konumuza gelelim:Bir basketbol ayakkabısı alırken nelere dikkat etmeliyiz?
Tabi ki çıkan sesin yüksekliğine(!) demeyeceğim burada :)
Öncelikle ayakkabı seçimini oynadığın pozisyona göre yapmalısın. Şöyle ki eğer guard olarak oynuyorsan bileği daha düşük, ayak hareketlerini kısıtlamayacak ayakkabılar seçmen gerekirken eğer pivot olarak oynuyorsan da çetin ribaund mücadeleleri sırasında ayak bileğini destekleyici bileği yüksek ayakkabılar seçmelisin.
Diğer bir nokta ise ayakkabının ayağa tam oturması. Basketbol gibi hareketli bir sporda çok büyük ya da küçük ayakkabılar ayak- ayak bileği yaralanmalarına yol açabilir ve bu basketboldan birkaç ay uzak kalmana sebep olacak sonuçlar bile doğurabilir. Bu nedenle ayağına giydiğinde önünde 1,1-5 parmak genişliğinde boşluk kalması çok önemlidir.
Sıradaki konumuz ise taban malzemesi. Ayakkabının tabanı sahayla temas ettiğin yerdir. Dolayısıyla göz ardı edilemeyecek bir öneme sahiptir. Tabanın çok yumuşak ya da çok sert olmaması gerekir. Zaten basketbol ayakkabılarının, koşu ayakkabılarından ayrıldığı nokta tam da bu.
Tüm bunların yanında fizyoterapistin ile birlikte ayak analizini yapıp eğer ihtiyacın varsa tabanlık kullanman birçok spor yaralanmasının önüne geçer. Hatta belki de saydıklarım arasında en önemlisi bu!
Bu saydıklarımıza dikkat ettikten sonra renk, görünüş, tasarım tamamen senin zevkine kalmış.
O zaman ne diyelim?
Attığın sayı olsun!
Lifeon Concept
Comments