Ayak sağlığı her yaştan gerek sporcu, gerek ise sedanter bireyler için önemli bir konu. Özellikle daha hareketsiz kaldığımız bu süreçte bir de ayak - ayak bileği problemleri yaşamak mental olarak bizi olumsuz etkileyebiliyor.
Hepimiz hayatımızın bir döneminde mutlaka ayak problemi yaşamıştır. Gerek uzun yürüyüşlerde, gerek antrenman sırasında, gerek ise yeni bir ayakkabı kullanmaya başladığımızda ayağımızda bir konforsuzluk hissetmişizdir. Konforsuzluğun sebebi, temelde uygun olmayan zeminler, uygun olmayan ayakkabı kullanımının yanında kişilerin biyomekanik problemlerinden de kaynaklanabilir.
Problem mekanik kaynaklı ise temelde çocukluk döneminde fark edilmeyen basış asimetrileri ilerleyen yaşlarda postüral bazı problemlere, buna bağlı skolyoz gibi omurga eğriliklerine, dengede durmakta güçlük ve buna bağlı düşmelere sebebiyet verebilir. Farklı ihtiyaçlara uygun, farklı ayakkabılar tercih ederken; her spor branşında da farklı tipte uygun ayakkabılar kullanmak çoğu zaman hayat kurtarıyor. Halı sahada zemine göre kramponları değiştirirken, arazi ve yol koşularında aynı koşu ayakkabısını giymek uzun vadede çok da uygun bir tercih olmayacaktır :)
Çoğu zaman sert zeminlerde (beton, asfalt gibi) yürüdüğümüzde ya da koştuğumuzda dizlerimizde rahatsız edici hissiyatlarımız olmuştur. Ayaklarımız, temelde yerden aldığı stresi diğer eklemlere iletir. Ayakkabılar ve tabanlıklar da yastıklamalar sayesinde bu stresi azaltarak daha üst eklemlere taşır. Dolayısıyla uygun olmayan zeminlerde bile iyi bir ayakkabı yada tabanlık ile konforlu bir antrenman geçirebilirsiniz. Önemli olan problemleri belirleyip riskleri ortadan kaldırmak yada tolere edebilmek. Bahsettiğimiz problemler daha çok halk arasında da çökmüş taban (pes planus) yada yüksek taban (pes cavus) olarak bilinen sonuçlara sebep olur. Bunlar özellikle ayak altında bulunan ve ayağımızı destekleyen foot core kaslarımızın kuvvetsizleşmesine sebep olur. Kullanacağınız tabanlıklarla hem foot core kaslarınızı desteklemek hem de ayak deformitelerinin önüne geçmek mümkün.
Tabanlıkları, ayakkabılarımızın destekleyicisi gibi düşünebilirsiniz. Onlar olmadan da antrenman yapabilir, fakat aynı konforda aynı performansı sergilemekte zorlanabilirsiniz. Çoğu zaman şöyle sorularla karşılaşıyoruz: - Herhangi bir basış problemim yok, yine de tabanlık kullanmalı mıyım? Sadece tabanlık kullanmam problemleri ortadan kaldırır mı?- Aslında herhangi bir basış probleminin olmaması tartışılabilir bir konu. Çünkü gün içinde yapılan aktivitelerde yada antrenmanlar sırasındaki yüklenmelerimizde ister istemez vücudumuzda bir asimetri oluşturuyoruz. Bu asimetriden ayaklarımızın etkilenmemesi kaçınılmaz oluyor. Yani her ne kadar olmadığını düşünsek de aktif hareketlerimizde mutlaka bir basış farklılığı meydana getiriyoruz. Bu sıkıntıların ilerlememesi ve yaralanmaların önüne geçebilmemiz adına kişiye özel tabanlık öneriyoruz. Ayrıca çoğu zaman tabanlıklarla birlikte mevcut problemi tek başına çözmek çok mümkün olmuyor. Yine kişiye özel hazırlanmış egzersiz programı ile foot core kaslarının kuvvetlenmesi ve asimetrilerin düzeltilmesi gerekiyor. Tabanlıkların kişiye özel seçilmesinin sebebi branşa yada kişinin aktivitelerine göre değişiyor. Koşucular, bisiklet sporcuları, diğer spor branşları yada sedanter bireyler için günlük yaşamda kullanılabilecek tabanlıklar yine kişiye özel seçilir ve yapılır.
Analizi yapmak ve sonucuna göre bizim şekillendirmemiz yaklaşık 15-20 dk sürüyor. Daha önce kullandığımız birçok tabanlık markalarında neredeyse 1 hafta, 10 gün kadar bekliyor ve sonrasında istediğimiz gibi gelmezse geri göndermek durumunda kalıyorduk. FootBalance ile maksimum 20 dakikada şekillenen tabanlığı denememiz çok büyük bir avantaj sağlıyor.
Ayrıca belli aralıklarla kontrol edilip sonrasında üzerinde düzeltmeler yapabiliyoruz.
Vücudumuzu tanımak ve ihtiyaçlarını karşılamak uzun vadede yaralanmalardan korunmamızı ve aktivitelerimizi daha konforlu yapmamızı sağlıyor. Tabanlık ihtiyaçtan da öte konforumuz için vazgeçilmez bir ekipman :)
Şeyma Öztürk
Lifeon Concept
Comments