top of page
Yazarın fotoğrafılifeon.blog

AT-LAMADAN GEÇMEYİN: HİPPOTERAPİ


Hippoterapi, belirli bir ırka ait atların doğal yürüyüş ve hareketlerinden elde edilen motor ve duyu uyarımı kullanılarak fizyoterapistler eşliğinde yapılan bir tedavi şeklidir.


Diğer sürüşlerden farkı; Seansta daima bir fizyoterapist yer alır, yapılan hareketlerle kişinin ihtiyacı birebir karşılanır ve birebir çalışılır.


Tarihi: Yunan kaynaklarına göre milattan önce 600’lere uzanmaktadır. 1940’larda Avrupa’da çocuk felcinin yaygın olarak ortaya çıkmasıyla bilinirliği ve kullanımı artmıştır. Sonrasında Amerika hippoterapi protokolünü resmen benimseyip standart hale getirmiştir . 1992’de Amerika Hippoterapi Topluluğu (AHA)* kurulmuştur.


Fizyoterapist Eğitimi,resmi ve uluslararası olarak yetkili kabul edilen AHA tarafından 6000 saat teorik; 100 saat pratik eğitim ile verilmektedir ve 3 yıl sürmektedir.



Atların Kullanım Nedeni:

  • At, yürürken öne doğru, arkaya doğru, ve sallanma hareket fazlarını içeren ritmik bir yürüyüşe sahiptir.

  • Atın hareketleri, üzerindeki kişiyi değişen denge durumlarına adapte olmasına ve postural düzgünlüğü sağlamasına teşvik eder.

  • At, sahip olduğu geniş binme yüzeyi, sıcaklığı, sahip olduğu hisleri ve kendine has algılama biçimiyle bunlara ek olarak bulunulan ortam vasıtasıyla binen kişide etkili duyu ve motor uyarınımı sağlar.


Fizyoterapide hippoterapi, yürüyüş eğitimi, denge, postür kontrolü sağlama, güçlendirme, eklem hareket açıklığını artırmada, mobilite, aerobik kapasiteyi arttırmada, kaba motor haraketleri ve fonksiyonel hareketleri destekleyici olarak kullanılır.


Ekipte iş uğraş terapisti, konuşma terapisti, psikolog, doktor gibi farklı branşlardaki profesyonellerin bulunmasıyla daha etkili sonuçlar elde edebiliriz.



2 yaşından itibaren yaş sınırlaması olmaksızın kişinin ihtiyacına göre terapinin uygunluğu belirlenir.


Etkileri:

Kas tonusunu kontrol edilebilir ve uygun hale getirir.

Hızlı ve değişen hareketlerle, odaklanmayı ve denge sağlamayı destekler.

Sağ ve sol koordinasyonu destekler.

El-göz koordinasyonunu destekler.

Konuşma, ses tonu, iletişim kurma becerilerini artırır.

Motivasyon, dikkat, uyarılma gibi bilişsel alanları destekler.

Diğer tedavilerden farklı olarak hareketin yanı sıra psikolojik ve mental olarak da katkı sağlar.

Vücut farkındalığını artırır.

Nefes kontrolü sağlar.

Dokunma(taktil) duyusunu geliştirir.

Sosyal etkileşim sağlar, özgüveni artırır.


Lifeon Concept



Comments


Hayatı İyileştirir

bottom of page