Sizce ağrı nedir ve tanımlayacak olsaydınız ne söylerdiniz? Dayanılmaz bir his mi? Huzursuzluk yaratan bir duygu mu? Yoksa önemsemediğiniz gelip geçici bir şey mi?
Ağrı ve ağrı yönetimi yüzyıllardır insanlar için büyük bir problem oluşturmakla birlikte
büyük bir merak konusudur ve en az insan ırkı kadar eskidir. Tarih boyunca ağrı için yapılmaya çalışılan tanımları inceleyecek olursak ulaşılabilir kaynaklarda,kendi dönemlerine ait birçok varsayım bulunmaktadır. Uluslararası Ağrı Araştırmaları Birliği ağrıyı, var olan veya potansiyel doku hasarı ile ilişkili ya da böyle bir hasarla ilgili olarak tanımlanabilen,hoş olmayan duysal ve emosyonel bir deneyim olarak tanımlamaktadır.
Biz bu uzun tanımları bir yana bırakalım ve biraz da ağrının iyi taraflarına odaklanalım. Sportif aktivitelerde veya günlük yaşamda koruyucu uyarı niteliği taşıyan ağrı aslında nerde nasıl davranmamız gerektiğini açıkça uyarıyor. Tabi eğer ağrıyı tanıyıp kendimizi dinlemeyi biliyorsak.
Antrenmana uzun aradan sonra tekrar başladığınızı veya daha önce alışık olmadığınız şiddette bir antrenman yaptığınızı varsayalım. Genellikle bu antrenmandan yaklaşık 24-48 saat sonra hissedilen ağrı gecikmiş kas ağrısı yani DOMS diye adlandırılır. Böyle bir durumda bir sonraki antrenmana hazır olmak ve risk oluşturabilecek durumları ortadan kaldırmak adına farkındalığı arttırıp ihtiyaç duyulan recovery sürecine dahil olmak yaşam kalitenizi arttıracaktır.
Overuse yani tekrarlayıcı hareketler içeren aşırı kullanıma bağlı oluşan ağrılar ise deneyime göre hissedilen bölgede aktivite ile artan ağrı olarak tanımlanabilir. Gelişen inflamasyon sonucu bölgedeki sertliğin, şişliğin ve ısının artması akut bir durum gibi gözükse de aslında sürekli tekrarlayan kronik bir durumdur diyebiliriz. Böyle bir ağrıyı kontrol altına almak için ısınma soğuma periyotlarını alışkanlık haline getirmek önemlidir.
Bunun gibi daha birçok ağrı çeşidine örnek verilebileceği gibi mental durumlardan da etkilendiğini unutmamak gerekir. Sporcuların bu konuda bir uzmana danışması ve kendini bu anlamda eğitmesi, ağrıya olan bakış açısını değiştirecek ve daha bilinçli hareket etmesini sağlayacaktır.
Lifeon Concept
Comments