Tenis ,birçok seviyede (profesyonel,üniversite ligleri,altyapı,veteran..) farklı zemin tiplerinde oynanabilen bir spor ve pek çok farklı zemin tipi mevcut.
Profesyonel seviyede genel olarak üç kort tipi hakim.Sert (Hard) , Toprak ve Çim Kortlar çeşitli kompozit katmanlardan yapılmaktadır.
Yakın zamanda yapılan bir araştırmada genel olarak zemin farklılıklarına göre yaralanma çeşitlerinde anlamlı bir fark bulamadı. Ancak sert zeminde tenis oynamanın alt ekstremite overuse yaralanmalarında daha çok etkisi olduğu görüldü.
Özellikle farklı zemin tiplerinde oynamayı tercih eden sporcularda daha fazla yaralanma ile karşılaşıldı.
Kortun hızı üç zemin tipinde de birbirinden farklıdır.
Sert kortlar için zemine uygulanan boyanın formülasyonu ile kortun hızı ayarlanabilir. Yüzey boyası ne kadar pürüzlü olursa, artan sürtünme katsayısı nedeniyle kort o kadar yavaş olur.
Toprak kort hızı ezilmiş tuğla veya taşın bileşimine, daha da büyük ölçüde yüzeyin nem seviyesine bağlıdır. Bu, hem çevre koşulları hem de bakım ve sulama uygulamaları ile doğrudan ilgilidir.Daha fazla nem sahayı yavaşlatır.
Çim saha hızı, çimin türüne ve uzunluğuna bağlıdır.
Bir turnuva sırasında, çim tipik olarak oyunla birlikte bozulur ve hem yüzeyi hem de hızı değiştirir.Genellikle çim en hızlı saha yüzeyi iken toprak en yavaşıdır.
Saha hızı, yaralanma vakalarını ve şekillerini çeşitli şekillerde etkileyebilir.
Bir oyuncunun hücum vuruşu ile sayı alması yavaş kortlarda daha zordur. Ralli süresi tipik olarak daha yavaş olan kortlarda daha uzundur.
Artan ralli süresi, yaralanma ve kas yorgunluğuna maruz kalma süresini artırır.
Topun oyunda kalma süresi uzadıkça her oyuncunun oyun içerisindeki yön değişikliği sayısı da artar. Ek olarak, saha hızı raketle temas halindeki topun hızını etkiler ve bu da sonuçta raket koluna kuvvetin aktarımını etkiler.
Topun sektikten sonra yerden ne kadar yükseleceği de yine zeminle ilişkilidir.
Top en alçak çim zeminde seker.
Yaralanmanın önlenmesine katkıda bulunmak için ayakkabı seçiminin kortun tipine göre yapılması gerekir.Toprak kortta daha kaymaya müsait dış taban seçimleri kullanılırken sert kortta daha ani yön değiştirmeye müsait tabanlar kullanılır.
Ayakkabı yüzeyi sürtünmesi, hareketler ile uygun şekilde koordine edilmezse ayak bileği burkulmaları gibi yaralanmalara da yol açabilir.
Yaralanma çeşitleri ve paternleri, saha yüzey özelliklerinden başka şekillerde de etkilenebilir.Örnek olarak oyuncular toprak kortta spinli servis atma eğilimindedirler.Yüzey tepkisi ile vuruşları daha etkili bir biçime gelir.Öte yandan, sahanın hızı ve topu düşük tutma eğilimi nedeniyle, düz(flat) servis genellikle çimde daha sık kullanılır.Bu iki farklı zemin tipinde tercih edilen farklı servis tipleri arasındaki biyomekanik farklılıkların üst ekstremite ve gövde yaralanmaları açısından etkileri olabilir.
Sahaya düşmenin etkisiyle üst veya alt ekstremite yaralanmaları oluşabilir.Çim , sert veya toprak korta göre daha kaygan ve hızlı olduğu için düşme riski diğer zeminlere göre daha fazladır.

Zemin tipinin, yaralanmanın insidansı, türü ve ciddiyeti üzerinde pek çok potansiyel etkisi olmasına rağmen, şu anda literatürde çeşitli yüzeylerdeki yaralanma oranları ve şekillerindeki farklılıkları belgeleyen çok az bilgi bulunmaktadır.
Fizyoterapist
Merve Herduran